23.8 C
București
miercuri, 16 iunie 2021 - 14:39

VIDEO Rețea de contrabandiști de tutun, descoperită în Dolj. Cum arată o fabrică clandestină de ţigări

spot_img

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au descoperit în judeţul Dolj o fabrică clandestină unde erau produse şi ambalate ţigări care erau distribuite apoi pe piaţa internă şi în Uniunea Europeană.

Potrivit Poliției Române, au fost făcute, joi, 14 percheziţii domiciliare, în judeţele Dolj şi Olt, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 19 persoane, specializat în contrabandă, producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, contrafacerea unei mărci şi punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, concurenţă neloială şi spălare de bani.

Începând cu luna decembrie 2018 şi până în prezent, în România a acţionat o grupare formată din cetăţeni români, moldoveni şi ucraineni, care, în 2019, a pus în funcţiune, în Dolj, o fabrică clandestină de producere şi ambalare de ţigarete contrafăcute, prin folosirea unor mărci înregistrate, pe numele altor agenţi economici autorizaţi în acest sens şi aparţinând legitim acestora, precum şi a unor ambalaje de natură a crea confuzie cu cele folosite legitim de titularii mărcilor.

Ulterior, ţigările au fost puse în circulaţie, prin diverse persoane, pe piaţa internă şi în spaţiul UE, fără întocmirea de documente legale, prin sustragerea de la plata accizelor ce s-ar fi datorat bugetului de stat, dacă activităţile respective s-ar fi realizat în cadrul unui antrepozit fiscal autorizat, cu respectarea legislaţiei fiscale şi comerciale.

Totodată, s-a stabilit că materia primă şi materialele necesare fabricării ţigaretelor au fost procurate de la societăţi de profil din Bulgaria şi introduse în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri, ori declarate sub regim vamal de tranzit către alte ţări ale UE.

“În urma percheziţiilor, au fost ridicate aproximativ 50 de tone de tutun vrac, o linie de tocat, fermentat, mărunţit şi uscat tutun, o tiparniţă, materiale şi materii prime folosite în procesul de producţie, asamblare şi ambalare a ţigaretelor, respectiv foiţe, filtru, staniol, adeziv, blanchete, având aplicate desene similare cu mărci cunoscute de ţigarete. De asemenea, au fost ridicate un generator, care ar fi fost utilizat pentru a evita consumul mare de energie electrică de la furnizori (pentru a nu se descoperi activitatea ilicită), 2 ansamble auto formate din cap tractor şi semiremorcă, o autoutilitară (care ar fi fost folosite pentru transportul tutunului şi a materialelor necesare prelucrării acestuia) şi 5 autovehicule”, arată Poliția Română.

Au fost depistaţi şi 4 muncitori de naţionalitate ucraineană, care s-ar fi ocupat de procesul de producţie a ţigaretelor.

Joi, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru 24 de ore a 6 inculpaţi şi măsura controlului judiciar faţă de alţi 3 inculpaţi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor I.G.P.R.- Institutul Naţional de Criminalistică, B.C.C.O. Piteşti, B.C.C.O. Craiova, precum şi de sprijinul A.N.A.F. – Direcţia Generală a Vămilor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.