-3.7 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 7:46
No menu items!

VIDEO Protestele din Cuba. Peste 100 de protestatari, activiști și jurnaliști au fost arestați

spot_img

Cel puțin 100 de protestatari, activiști și jurnaliști independenți au fost reținuți la nivel național de duminică, potrivit Cubalex, un grup de activiști pentru drepturile omului. Mii de cubanezi s-au alăturat protestelor stradale de la Havana la Santiago, duminică, în cele mai mari demonstrații anti-guvernamentale de pe insula condusă de comuniști. 

Străzile Havanei au fost, însă, mai liniștite luni, deși a existat o prezență mare a poliției iar clădirea Capitoliului din Havana, unde s-au adunat mai mult de o mie de protestatari cu o zi înainte, a fost închisă. Întreruperile pe internetul mobil – singurul mod în care mulți cubanezi au acces la internet – au fost frecvente.

Cuba a dat vina pe SUA pentru protestele istorice care au avut loc în weekend, în timp ce administrația Biden a declarat că sprijină dreptul poporului cubanez la proteste. Președintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, acuză Washingtonul că vrea să provoace „tulburări sociale”.

Revolte și manifestații în mai multe orașe din Cuba, unde populația, exasperată de lipsurile în care trăiește, a ieșit în stradă și a îndrăznit să strige „Jos dictatura!” și „Libertate”. Manifestaţiile împotriva puterii comuniste au avut o amploare considerată istorică de mulți observatori.

„Devine imposibil să trăiești aici”, a spus Maykel, în vârstă de 21 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie de teama represaliilor. 

Protestele au erupt în contextul celei mai grave crize economice de după căderea Uniunii Sovietice, și a unei creșteri record a numărului de îmbolnăviri cu Covid-19, cubanezii strigându-și furia provocată de lipsa produselor de bază, restrângerea drepturilor civile și gestionarea pandemiei de coronavirus.