12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 14:11
No menu items!

VIDEO. Primul test de apărare planetară realizat de NASA în această seară. Un asteroid va fi bombardat, în premieră, pentru a-i schimba traiectoria

spot_img

NASA urmează să realizeze luni, 26 septembrie, primul test de apărare planetară, în cadrul misiunii „Double Asteroid Redirection Test”. În această misiune oameni de știință din 18 țări, inclusiv din România, vor încerca să schimbe traiectoria unui asteroid după lovirea sa cu ajutorul unui vehicul spațial special.

„Pe 26 septembrie, o sondă spațială se va ciocni controlat de un asteroid, într-un prim efort internațional de deviere a traiectoriei unui asteroid pentru a testa capacitatea omenirii de a se proteja de asteroizi prin această metodă. România este unul dintre actorii care contribuie la componenta europeană a acestei misiuni.

65803 Didymos este un asteroid clasificat potențial periculos, format din asteroidul principal și satelitul acestuia, numit Dimorphos. 65803 Didymos este ținta misiunii internaționale AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART care va impacta satelitul asteroidului pe 26 septembrie 2022 în condiții care nu prezintă niciun risc pentru Pământ și cea europeană HERA care va observa dacă am reușit sau nu devierea asteroidului, precum și modificări ale suprafeței acestuia”, a transmis Agenția Spațială Română.

Evenimentul va avea loc pe 26 septembrie și este transmis online.

Programul evenimentului:

17:30 EDT (27 septembrie, 0:30 ora locală) transmisiune live de la sonda NASA DART 18:00 EDT (27 septembrie, 1:00 ora locală) emisiunea live începe, acoperind impactul DART cu asteroidul Dimorphos

19:14 EDT (27 septembrie, 2:14 ora locală) ora la care este planificat impactul propriu-zis

20:00 EDT (27 septembrie, 3:00 ora locală) conferință de presă

„Pe 26 septembrie (dimineața zilei de 27, în România), DART va intra în coliziune cu asteroidul mai mic din cadrul sistemului binar Didymos, lovindu-l cu o viteză de 6,6 km/s. Oamenii de știință se așteaptă ca sistemul de asteroizi să își mențină orbita neschimbată în jurul Soarelui. În schimb, asteroidul Dimorphos, cu un diametru de 160m, își va modifica orbita în jurul asteroidului Didymos, cu un diametru de 780m. Schimbarea va fi una mică — o fracțiune dintr-un procent — dar observabilă. Există de asemenea numeroase necunoscute cu privire la acest sistem de asteroizi— cum ar fi masa exactă a asteroidului Dimorphos, compoziția și structura sa internă — precum și dimensiunea și forma carterului care va rezulta în urma coliziunii cu DART.

Astfel, în noiembrie 2024, va porni spre sistemul Didymos misiunea Hera din partea Agenției Spațiale Europene (ESA). Aceasta va evalua „scena crimei” spre finalul anului 2026”, a mai transmis sursa citată.

În cadrul misiunii europene Hera, România are o contribuție importantă, prin intermediul a mai mulți reprezentanți industriali și instituționali.

„Faptul că ESA a selectat entități românești în apelurile competitive pentru participare la misiunea Hera este o dovadă a creșterii capabilităților din țară, precum și a eforturilor depuse de ROSA în ultimii ani de a stimula participarea la programele ESA”, a declarat Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

 

D.Constantin