9.3 C
București
vineri, 29 octombrie 2021 - 0:52

VIDEO/Percheziții la membrii unei grupări care a păcălit peste 5.000 de străini. Prejudiciu de 2.000.000 de euro

spot_img

Polițiștii au făcut, joi, 13 percheziții la adrese din județele Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Ilfov, Călărași și din București, într-un dosar care vizează un grup infracțional care a înșelat peste 5.000 de cetățeni străini cu 2.000.000 de euro.

Potrivit Poliției Române, acțiunea a vizat completarea probatoriului într-o cauză penală în care este cercetată o grupare de criminalitate organizată, specializată în infracțiuni de fraudă informatică și spălarea banilor, cu ramificații transfrontaliere, o primă etapă a activităților fiind desfășurată la data de 11 noiembrie 2020.

Din cercetări, a reieșit că membrii grupării ar fi modificat conturi legitime de pe portaluri de comerț online, prin alterarea unor date personale ale titularilor, vizând în principal conturile bancare asociate.

Persoanele vătămate expediau sumele de bani aferente bunurilor oferite spre vânzare, în conturi bancare controlate de către membrii grupării infracționale. 

De asemenea, membrii grupării ar fi postat anunțuri fictive pe site-uri internaționale specializate în vânzarea de autoturisme sau închirieri imobile, și, ulterior, ar fi deschis sau intermediat deschiderea de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniți din infracțiuni, atât în România, cât și în Marea Britanie și Italia, folosindu-se de documente de identitate falsificate.

Sumele de bani obținute din săvârșirea acestui gen de infracțiuni au fost folosite pentru achiziționarea unor imobile și autoturisme de lux.

Pe parcursul cercetărilor efectuate până la data de 11 noiembrie 2020, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia și Italia.

În cursul anului 2021, față de cei 12 membri identificați inițial, au mai fost identificați 14 membri ai grupării infracționale organizate.

Poliția Română precizează că, pe parcursul cercetărilor efectuate în acest an, au fost identificate încă 3.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia Italia și S.U.A., numărul total al acestora fiind de aproximativ 5.000 de persoane.

Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de euro.

În urma perchezițiilor de joi, au fost ridicați 44.928 de lei, 870 de euro, 70 de lire sterline, 4 laptopuri, 5 stick-uri de memorie, 8 pliculețe care conțin o substanță pulverulentă de culoare albă, 10 telefoane mobile, un card de memorie, o tabletă, 13 cartele SIM, o unitate tip desktop, înscrisuri și 4 carduri bancare.

În vederea soluționării cauzei penale, se cooperează cu autorități ale altor state, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, fiind emise ordine europene de anchetă pentru Italia, Germania, Marea Britanie, Scoția, Olanda.

                                                                                                                 Adina