12.1 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 14:43
No menu items!

VIDEO. Parada militară din Piața Arcului de Triumf. 100.000 de români la ceremonie. Iohannis, Ciolacu și Ciucă în tribuna oficială

spot_img

Parada militară de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, marchează 105 ani de la Marea Unire. Peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini, defilează în Capitală, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave au survolat orașul.

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României a început la ora 11.00 în Piaţa Arcului de Triumf. 

În deschiderea manifestării, s-a intonat Imnul Naţional de către muzicile militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti, alături de baritonul Ştefan-Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic „Doina” al Armatei, şi corul Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, format din 100 de studenţi.

În timpul intonării Imnului de stat, au fost trase douăzeci şi una de salve de tun, în semn de salut, folosindu-se muniţie de manevră.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc. Ulterior, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.

La paradă sunt prezenţi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 150 mijloace tehnice. În blocul de paradă vor defila aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos, precum şi militari din ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenţi cu 23 de mijloace tehnice.

În premieră la această paradă au fost aduse tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și alte blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.

Au survolat elicoptere IAR 330 Puma, formaţiunea elicopterelor MAI, elicopterele Black Hawk ale SMURD, o formaţiune de trei aeronave de transport Spartan, avioane de antrenament IAR 99, un aparat Lear Jet şi trei aeronave de luptă F-16.

Organizatorii evenimentului au estimat că aproximativ 100.000 de oameni se află la paradă, în zona cuprinsă între Piața Presei Libere și Piața Victoriei.

                                                                                                     Adina Bucur Silav