21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 13:28
No menu items!

VIDEO. Oficialii pro-ruși din Luhansk, Donețk și Herson anunță referendumuri pentru unificarea cu Rusia. Reacția Ucrainei

spot_img

Autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk și Herson au anunțat, marți, referendumuri de aderare la Rusia. Cele două așa-zise republici populare din Donbas au și anunțat perioada de desfășurare a votului – între 23 și 27 septembrie, în timp ce oficialii pro-ruși din Herson nu au precizat încă o dată.

Autoritățile din regiunea Herson au decis să organizeze un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă, a anunțat, marți, pe canalul său de Telegram Vladimir Saldo, șeful administrației militaro-civile a regiunii, fără să precizeze o dată exactă, potrivit TASS.

„După ce a luat în considerare apelurile organizațiilor publice și ale locuitorilor din regiune, conducerea administrației regiunii Kherson a decis să organizeze un referendum privind aderarea regiunii Kherson la Federația Rusă. Sunt sigur că conducerea Federației Ruse va accepta rezultatele referendumului, iar regiunea Kherson va face parte din Rusia, devenind un subiect cu drepturi depline al statului unic”, a scris Saldo.

Forțele ruse controlează aproximativ 95% din teritoriul Ucrainei Herson, în sudul țării.

După câteva ore, liderii separatiști din Donețk și Lugansk au anunțat și ei „referendumuri”, ce vor începe în scurt timp, respectiv vineri, și vor ține până marțea viitoare.

Ulterior, un anunț similar a venit și din zona ocupată de Rusia din regiunea ucraineană Zaporojie. Aceasta ar putea organiza un referendum pentru aderarea la Rusia în zilele următoare, a spus un oficial local citat de Ria Novosti.

Medvedev susține referendumurile

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev anunțase marți că este „esențial” ca separatiștii susținuți de ruși în Ucraina să organizeze referendumuri care ar permite regiunilor lor să se alăture Rusiei, scrie Reuters.

Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a scris pe rețelele sociale că transformarea republicilor populare Donețk și Lugansk în parte a Rusiei este „un pas vital” în protejarea intereselor lor, care ar putea justifica în continuare utilizarea forței militare de către Rusia pentru a le proteja.

Planurile de referendum provin din ”teama de înfrângere”

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a transmis că planurile de organizare a referendumurilor de anexare la Rusia a republicilor separatiste pro-ruse autoproclamate Doneţk şi Lugansk provin din ”teama de înfrângere”, relatează CNN.

”Este un şantaj naiv cu ameninţări şi poveşti de groază cu «referendumuri», «mobilizări» al celor care ştiu să lupte doar cu oameni paşnici şi copii. Aşa arată teama de înfrângere. Inamicul se teme, manipulează în mod primitiv”, a declarat Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, pe canalul său de Telegram

El a mai subliniat că ”Ucraina va rezolva problema rusă” şi a adăugat că ”ameninţarea poate fi eliminată doar prin forţă”.

                                                                                                          Adina Silav