13.6 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 12:04

VIDEO Meteorit neobișnuit de mare pe cerul Norvegiei

spot_img

Un meteorit neobişnuit de mare a luminat preț de câteva secunde sudul Norvegiei, duminică, iar un fragment din acesta este posibil să fi lovit Pământul, nu departe de capitala Oslo, conform specialiştilor.

Nu au fost raportate eventuale victime sau daune materiale imediate în urma evenimentului.

Relatările privind apariţia meteoritului au început să sosească duminică, în jurul orei 01:00, într-o înregistrare video distribuită pe reţelele sociale putându-se observa cel puţin un punct strălucitor care a luminat un port din Holmestrand, la sud de Oslo.

Reţeaua norvegiană Meteor analizează duminică imaginile video şi alte date, în încercarea de a identifica originea meteoritului şi destinaţia lui.

Datele preliminare sugerează că un meteorit ar fi putut lovi Pământul într-o vastă zonă împădurită, numită Finnemarka, la doar 60 km de vestul capitalei, Oslo, a indicat reţeaua.

“A fost o nebunie”, a declarat pentru Reuters Morten Bilet din cadrul reţelei, care a auzit meteoritul.

Meteoritul s-a deplasat cu o viteză de 15-20 km/secundă şi a luminat cerul nopţii timp de cinci-şase secunde, a precizat Bilet.

“Ceea ce am avut noaptea trecută a fost o piatră mare care se deplasa, probabil, între Marte şi Jupiter, în centura noastră de asteroizi. Când acest lucru se petrece, creează un zgomot puternic, lumină şi mult entuziasm în rândul nostru, al specialiştilor şi, poate, o doză de teamă pentru alţii”, a spus Bilet.

Potrivit specialiştilor, aproape 100 de tone de meteoriţi cad zilnic pe Terra, fiind însă deja în cea mai mare parte sub formă de praf când ajung la sol. În plus, în 85% din cazuri, aceste resturi sfârşesc cursa în oceanele care acoperă cea mai mare parte a suprafeţei terestre.

Aşadar, se întâmplă foarte rar ca un meteorit să cadă într-o zonă locuită şi încă şi mai rar să rănească sau să omoare oameni.