6.5 C
București
miercuri, 1 februarie 2023 - 18:37
No menu items!

VIDEO Masacru inimaginabil. Peste 1400 de delfini, uciși într-o zi, la o vânătoare tradițională în Insulele Feroe

spot_img

O vânătoare tradițională din insulele Feroe a umplut întreaga planetă de indignare. Un număr recor de delfini au fost uciși într-o singură zi. Imaginile cu peste 1400 de exemplare masacrate, înșirate pe plajă au făcut înconjurul lumii, iar Organizațiile internaționale au condamnat masacrul. Loclanicii, însă, își apără tradiția veche de 600 de ani.

Localnicii au ieșit cu bărcile în larg și au împins delfinii cu laterale albe (Leucopleurus acutus) în cel mai mare fiord din acest teritoriu din Atlandicul de Nord. Au fost mânați cu bărcile spre plaja Skalabotnur din Eysturoy, unde au fost uciși cu cuțitele. Marea s-a făcut roșie.

Vânătoarea a avut sute de spectatori de pe plajă care, la final, au primit carne de delfin pentru consum.

Cunoscută drept Grindadrap în limba feroeză, vânătoarea de mamifere marine – în special balene – este o tradiție practicată de sute de ani pe izolatele Insule Feroe. Potrivit guvernului local, circa 600 de balene pilot sunt prinse, în medie, în fiecare an, iar delfinii cu laterale albe în număr mult mai mic, precum 35 în 2020 sau 10 în 2019.

Suporterii obiceiului spun că este o cale sustenabilă de a lua hrană din natură și o parte importantă a identității lor culturale.

Organizațiile internaționale au condamnat masacrul, iar amploarea acestuia i-a șocat până și pe unii localnici.

Potrivit specialiștilor, bilanțul delfinilor uciși este cel mai mare din Insulele Feroe din ultmii peste 60 de ani. Recordul anterior a fost în 1940 cu 1.200 de delfini. Următoarele cele mai mari capturi au fost în 1879 (900) și 1873 (856).

                                                                                            Cora Dumitrescu