23.9 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 22:22
No menu items!

VIDEO. Lukaşenko este darnic: „Arme nucleare pentru toţi” cei care vor să se alăture Uniuni ruso-belaruse

spot_img

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că dacă o altă ţară ar dori să se alăture unei Uniuni ruso-belaruse, ar exista „arme nucleare pentru toţi”, transmite luni agenția Reuters, citată de Agerpres.

Rusia a avansat săptămâna trecută în ceea ce priveşte planul său de desfăşurare de arme nucleare tactice în Belarus, prima desfăşurare de către Kremlin a unor astfel dispozitive în afara Rusiei de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, suscitând îngrijorări în Occident.

Într-un interviu transmis duminică seară de televiziunea de stat rusă, Lukaşenko, cel mai fidel aliat dintre vecinii Rusiei al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că trebuie „înţeles din punct de vedere strategic” că Minskul şi Moscova au o ocazie unică de a se unifica.

„Nimeni nu este împotriva Kazahstanului şi altor ţări care au aceleaşi relaţii strânse ca şi noi cu Federaţia Rusă”, a spus Lukaşenko.

„Dacă cineva este îngrijorat (…), atunci este foarte simplu: să se alăture Uniunii Statale dintre Belarus şi Rusia. Asta e tot: vor exista arme nucleare pentru toată lumea”, a afirmat preşedintele belarus, adăugând că acesta este punctul său de vedere, nu al Rusiei.

Rusia şi Belarus fac parte în mod oficial dintr-o Uniune statală, o uniune şi alianţă fără frontiere între cele două foste republici sovietice.

Rusia a utilizat teritoriul Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa în Ucraina, vecinul lor comun, în februarie 2022, iar de atunci cooperarea lor militară s-a intensificat, cu exerciţii comune de antrenament pe teritoriul belarus.

Ministerul Apărării belarus a declarat duminică că o altă unitate de sisteme de rachete sol-aer S-400 a sosit de la Moscova, urmând ca în scurt timp să fie în stare operaţională.

D.Constantin