25.5 C
București
vineri, 30 septembrie 2022 - 22:32
No menu items!

VIDEO Înregistrare cu jurnalistul pentru care a fost deturnat un avion de linie. Are urme de vânătăi, dar spune că e tratat bine

spot_img

Jurnalistul Roman Protasevici, arestat duminică la Minsk după ce avionul în care se afla a fost deturnat sub pretextul unei amenințări cu bombă, a apărut luni seara într-o înregistrare video în care spune că e tratat bine de autorități. Înregistrarea ridică mari semne de întrebare pentru că Protasevici are urme vizibile de lovituri pe față. Imaginile au fost postate pe un canal Telegram din Belarus. Instituțiile și organizațiile internaționale au reacționat dur ca urmare a arestării jurnalistului.

În înregistrarea video, Roman Protasevici spune că este tratat foarte corect de autorități și a început să coopereze cu anchetatorii pentru a oferi informații despre organizarea protestelor de masă în Minsk.

Jurnalistul de 26 de ani este așezat la o masă pe care se află un pachet de țigări și o cutie de chibrituri. Ține mâinile strâns încrucișate și spune că se află în închisoare 1 din Minsk, însă cadrul nu oferă niciun detalou despre locul în care s-ar putea afla.

„Bună ziua, mă numesc Roman Protasevici, aseară am fost reținut de membrii MAI pe aeroportul național Minsk. Acum mă aflu în închisoarea nr. 1 din orașul Minsk. Declar că n-am niciun fel de problemă de sănătate, inclusiv cu inima sau cu alte organe. Atitudinea din partea colaboratorilor (n.r. MAI) este foarte corectă și în conformitate cu legea. De asemenea, acum continui să colaborez cu investigatorii și să dau mărturii în legătură cu organizarea revoltelor în masă din orașul Minsk”, spune Roman Protasevici.

Liderii UE, reuniţi la Bruxelles, au decis luni seară să închidă spaţiul aerian al uniunii pentru avioanele din Belarus ca măsură de sancţionare a regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzat că a ordonat deturnarea unui avion de linie al companiei Ryanair ce efectua un zbor pe ruta Atena-Vilnius pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.