3 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 10:30
No menu items!

VIDEO Incendii majore în vestul Canadei. A fost decretată stare de urgență

spot_img

Provincia Columbia Britanică din vestul Canadei a decretat starea de urgenţă din cauza răspândirii incendiilor favorizate de temperaturile ridicate şi de vânt, care sunt aşteptate să se extindă în următoarele zile. “Am ajuns într-un punct critic”, au anunțat autoritățile, care au dispus evacuarea locuitorilor din zonă.

“Am ajuns într-un punct critic”, a anunţat Mike Farnworth, ministrul siguranţei publice din Columbia Britanică, în cursul unui briefing de presă. “Pe baza propunerilor din partea responsabililor cu gestionarea situaţiilor de urgenţă şi a incendiilor de pădure, precum şi a deteriorării condiţiilor meteorologice, declar starea de urgenţă la nivelul provinciei”, a adăugat el.

O decizie care face posibilă să se aibă în vedere o eventuală evacuare masivă a locuitorilor regiunii şi care oferă guvernului mijloacele de a asigura cazarea pentru persoanele evacuate, a mai precizat ministrul.

Aproximativ 5.700 de persoane erau vizate marţi de un ordin de evacuare în provincie, mai mult decât dublu faţă de ziua precedentă, şi mai mult de 32.000 de persoane aflate sub alerta de evacuare.

“Vă rugăm să pregătiţi un plan de evacuare pentru familia voastră”, a îndemnat Cliff Chapman, şeful operaţiunilor împotriva incendiilor pompieri din Columbia Britanică, care a precizat că 3.000 de kilometri pătraţi de teren au fost distruse deja de flăcări. Potrivit acestuia, este deja de trei ori mai mult decât media ultimilor zece ani.

Regiunea numără circa 300 de incendii de pădure active, iar vremea caldă şi uscată va continua cu mai mult vânt în zilele următoare, în special în interiorul şi sud-vestul provinciei, la frontiera cu Statele Unite. Peste 3.180 de pompieri şi alt personal acţionează în prezent în provincie.

Aceste incendii fac ravagii în vestul Canadei de câteva săptămâni, după un episod de căldură foarte intensă la sfârşitul lunii iunie, o consecinţă a încălzirii globale pentru experţi.