29.9 C
București
marți, 9 august 2022 - 10:59
No menu items!

VIDEO. Încă un pas spre marea relaxare. Arafat anunță eliminarea unor restricții. Competițiile sportive vor fi cu public

spot_img

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat luni după amiază eliminarea unor restricţii, odată cu prelungirea stării de alertă, şi introducerea unor noi criterii pentru participarea la evenimente publice. Hotărârea de Guvern prin care este prelungită starea de alertă pentru o lună și totodată relaxarea unor restricții intră în vigoare pe 13 mai.

Raed Arafat a anunțat că a fost eliminată restricţia privind participarea la pelerinaje. Se va permite organizarea de procesiuni sau pelerinaje numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Astfel, credincioşii musulmani nu vor avea restricţii în timpul nopţii de Ramadan fiind permisă circulația persoanelor de religie musulmană în data de 13 mai, în intervalul orar 2-5 dimineața.

De asemenea sunt permise competițiile sportive cu spectatori. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau care se află în perioda dintre ziua 15 şi ziua 90 ulterioară confirmării cu COVID-19 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore. A fost permis, totuși, și testul antigen dar nu mai vechi de 48 de ore.

Este permisă organizarea în cinematografe, concerte și evenimente cu peste 50% din capacitatea spațiului, doar ca evenimente test/pilot, cu aprobare și aviz de la CNSU, Ministerul Sănătății. Pot participa ca spectatori persoanele vaccinate, cele care au trecut de boala Covid (între 15 și 90 zile după infectare), cele care au un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau un test antigen certificat negativ nu mai vechi de 24 de ore, a mai anunțat raed Arafat.