5.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 10:48

VIDEO Imagini înfricoșătoare după erupția Vulcanului Cumbre Vieja. Tone de lavă se scurg pe șosea

spot_img

Vulcanul Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma, aflat sub monitorizare strictă de o săptămână din cauza activităţii seismice intense, a erupt cu violență duminică. Imaginile transmise chiar în momentul erupției sunt spectaculoase. Ultima erupție a vulcanului a avut loc în urmă cu 50 de ani.

În ultimele două zile, autoritățile au intensificat acțiunile de evacuare a populației. Peste 1000 de oameni din cei 85.000 cat numără Insula Palma au fost evacuți cu cîteva ore înainte ca vulcanul să erupă.

Încă de vineri autorităţile le-au recomandat oamenilor din zonele din apropierea vulcanului să pregătească un rucsac cu resursele necesare şi un telefon mobil pentru situaţia în care va fi ordonată evacuarea.

Persoanele vulnerabile şi animalele au fost evacuate din Las Manchas, Fuencaliente, La Bombilla, El Remo şi Puerto Naos, au anunţat autorităţile locale. Insulele Canare rămân însă sub alertă galbenă, care este a doua din sistemul celor patru tipuri de alertă, în ordinea de la cea mai slabă la cea mai severă.

La Palma este o insulă vulcanică ce aparţine de arhipeleagul Canare. În ultima săptămână, în parcul naţional Cumbre Vieja din sudul insulei, locul unde se află vulcanul care poartă acelaşi nume au fost înregistrate mai multe cutremure care au atins magnitudinea de 3.8 grade pe scara Richter. Monitorizarea a fost permanentă.

Precedenta erupţie a vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare data din 1971.

 

                                                                                      C.Dumitrescu