25.6 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 18:05
No menu items!

VIDEO. Imagini „fără precedent” cu o balenă ucigașă, filmată în timp ce ucide un rechin alb în largul coastelor Africii de Sud

spot_img

O balenă ucigașă solitară, sau orcă, a fost filmată în timp ce a vânat și a ucis un mare rechin alb într-un atac considerat de cercetători drept “uimitor”, scrie BBC.

Oamenii de știință au spus că imaginile sunt „fără precedent” și arată abilitățile excepționale de prădător ale balenelor ucigașe.

Anterior, în largul coastelor Africii de Sud, două orci au fost observate cooperând pentru a vâna și a ucide rechini, inclusiv rechini mari albi.

„Dar acest lucru ne-a prins cu garda jos”, a declarat biologul specializat în rechini Dr. Alison Towner.

Dr. Towner, de la Universitatea Rhodes din Grahamstown, Africa de Sud, a studiat aceste animale timp de mai mulți ani. Ea și colegii ei au publicat o relatare detaliată a noilor lor observații.

Atacul – filmat în 2023 – a fost, spun oamenii de știință, “solitar și rapid”. Masculul de balenă ucigașă a ucis rechinul și i-a consumat ficatul – totul în mai puțin de două minute.

Oamenii de știință au surprins pentru prima dată imagini filmate cu drona cu doi masculi de orcă cooperând pentru a vâna mari rechini albi în 2022.

Cercetătorii au raportat apoi că animalele „au manifestat o predilecție pentru extragerea și consumarea ficatului rechinilor”.

D.Constantin