14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 16:59

VIDEO Imagini dramatice. Angajați ai Petromidia fug speriați ca să se salveze

spot_img

Explozia urmată de incendiu produsă, vineri la prânz, la Rafinăria Petromidia a provocat groază printre angajați care au încercat îngroziți să scape de pericol.

La Petromidia au mers, pentru a coordona intervenția, atât șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (ISU), cât și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat. 

“Sunt împreună  cu inspectorul general la fața locului. La această oră continuă manevrele de stingere. Din păcate, avem o persoană cu arsuri grave, preluată de SMURD, două persoane rănite și o persoană dispărută. Riscul de extindere a incendiului a scăzut, intervenția continuă, au fost trimise echipe suplimentare la fața locului. (…)Până când incediul nu va fi stins, situația se poate complica oricum”, a declarat Raed Arafat. 

Oficialii Ministerului Afacerilor Interne au precizat, într-un comunicat de presă, că, în urma exploziei urmată de incendiu, cinci persoane au fost rănite, iar un angajat al rafinăriei a fost dat dispărut. 

“Astăzi, 2 iulie 2021, la ora 12:16 a fost anunțat printr-un apel la 112, un incendiu la Rafinăria Petromidia, localitatea Năvodari, județul Constanța.

În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum.

Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor , dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore. La acest moment se efectuează operațiuni de căutare – salvare în cazul unei persoane dispărute.

Incendiul a fost localizat la ora13:14, fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți.

La locul intervenției s-au deplasat aproximativ 50 de pompieri către au încadrat în primă fază 5
Autospeciale de stingere cu apa și spumă, 1 autocamion cu 2000 l substanța de stingere, 1 autospecială transport victime multiple, 1 cisternă, 5 ambulanțe SMURD de prim ajutor, 1 unitate de terapie intensivă mobilă și 5 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean Constanta.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns, s-a dispus alocarea de forte suplimentare, respectiv: 8 autospeciale de atingere cu apă și spumă din cadrul ISU Călărași, Ialomița, Tulcea, Brăila, precum și un autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.

Ulterior cantitatea de substanta de stingere a fost suplimentata cu cate 2000 l de la ISU CL, ISU GL, ISU TL, ISU ÎL și ISU VN

Situația este încă în dinamică, vom reveni cu actualizări.

La acest moment situația este sub control, iar în urma consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, direcția fumului este în sens opus fată de plajă și de oraș, motiv pentru care cetățenii sunt în siguranță. Cu toate acestea rugăm populația să își ia măsuri de autoprotecție prin închiderea ferestrelor”, au explicat reprezentanții MAI.