3 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 7:15
No menu items!

VIDEO/ Imagini de la intervenția aeronavei Spartan, trimisă să stingă incendiul de pădure din Oituz

spot_img

O aeronavă C-27J Spartan, din dotarea Forţelor Aeriene Române, a fost trimisă în sprijinul pompierilor de la ISU Bacău, la intervenția pentru stingerea incendiului de pădure din zona comunei Oituz.

Aeronava C-27J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, poate transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere.

Potrivit MApN, din anul 2017 și până în prezent, aeronave ale Forțelor Aeriene Române au mai acționat pentru stingerea a două incendii de pădure din țara noastră – unul în zona localității Șvinița, din județul Mehedinți, și cel de-al doilea în zona Buceș, munții Vulcan, la limita dintre județele Alba și Hunedoara.

De asemenea, aeronavele Forțelor Aeriene Române au efectuat și două misiuni internaționale de acest tip, prima având loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia, iar cea de-a doua a avut loc anul acesta, în luna august, în Macedonia de Nord.

Misiunea se execută la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Incendiul a izbucnit duminică, în jurul orei 15.00, şi se manifestă pe circa 12 hectare la litieră, cioate şi doborâturi, într-o pădure aflată sub administrarea Ocolului Silvic Privat Oituz. Pădurea are circa 80% pin, 15% gorun şi 5% fag.

Forţele de intervenţie folosesc mai multe autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o dronă pentru a localiza focarele.

“Intervenţia se dovedeşte a fi una dificilă din cauza terenului foarte greu accesibil, a diferenţei mari de nivel, a pantei foarte înclinate în zona în care se manifestă incendiul, precum şi din cauza prezenţei elementelor de muniţie rămase neexplodate din timpul conflagraţiilor mondiale”, a transmis ISU Bacău.

                                                                                                                   Adina Silav