-2.3 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 22:14
No menu items!

VIDEO/GALERIE FOTO Efectele precipitațiilor istorice din județul Alba: Zeci de case și mașini distruse, copaci la pământ, alunecări de teren

spot_img

Cea mai afectată dintre localităție din județul Alba este Ocoliș unde, la stația meteo, s-au înregistrat precipitații fără precedent, de 250 de litri/mp în mai puțin de 24 de ore. Viitura care a măturat localitatea a făcut prăpăd.

Cele mai însemnate pagube materiale au avut loc în urma unei viituri puternice pe râul Ocoliș, în localitățile Ocoliș, Vidolm – județul Alba – și Iara – sat Ocolișel, din județul Cluj, transmit reprezentanții Apelor Române care intervin la fața locului cu toate mijloacele din dotare.

Nivelurile râurilor Ocoliș și Valea Iarei au fost depășite de 60 de ori în această dimineață, iar acum sunt în scădere.

Potrivit ISU Alba, în satul Sânmiclaus aproape 500 de locuințe au rămas fără curent, iar pe două străzi din sat apa a măsurat doi metri. Tot aici au fost rupte conductele de alimentare cu gaz metan și apă potabilă.

În continuare, mai multe localități din județele Alba și Cluj sunt sub avertizare de cod po portocaliu de precipitații abundente.

Prefetura județului Alba a transmis un comunicat de presă privind efectele ploilor torențiale din ultimele 24 de ore: 

În urma precipitațiilor abundente înregistrate în perioada 15-16.07.2021, la nivelul județului Alba, au fost înregistrate efecte în următoarele localități:

❗ Ocoliș
20 case avariate
aprox. 30 de gospodarii și 1 operator economic inundate
4 persoane salvate, dintre care o femeie însărcinată
20 persoane evacuate

❗Runc – alunecare de teren care a afectat 1 casă

❗Vidolm – 1 auto luat de apă și 1 casă inundată

❗Zlatna – copaci căzuți pe DN 74, a intervenit SVSU Zlatna, SITUAȚIE REMEDIATĂ

❗Almașu Mare – copaci cazuti pe DJ 705, a intervenit SVSU Almașu Mare, SITUAȚIE REMEDIATĂ

❗Abrud – 2 case inundate – a intervenit SVSU Abrud – SITUAȚIE REMEDIATĂ

❗Câmpeni – 3 drumuri blocate de arbori doborâți de vânt și 1 curte inundată – a intervenit SVSU Câmpeni – SITUAȚIE REMEDIATĂ

❗Bistra – 1 stradă blocată de un arbore doborât de vânt și 2 curți inundate – a intervenit SVSU Bistra – SITUAȚIE REMEDIATĂ

❗Roșia Montană – 2 curți inundate – a intervenit SVSU Roșia Montană – SITUAȚIE REMEDIATĂ

În urma acestor evenimente NU s-au înregistrat victime

Pentru înlăturarea efectelor, la momentul de față, pompieri din cadrul ISU Alba intervin cu motopompe pentru evacuarea apei din zonele inundate.

Pentru gestionarea situației, în teren acționează și personal din cadrul IPJ Alba, IJJ Alba, SGA Alba, Salvamont, Crucea Roșie, echipaje ale societății de distribuție a energiei electrice, precum și reprezentanți ai autorităților locale.