20.4 C
București
joi, 7 iulie 2022 - 16:06
No menu items!

VIDEO/ Furtuna a făcut prăpăd în țară. Străzi inundate și copaci căzuți peste mașini. Vremea rea continuă

spot_img

Vremea rea a făcut prăpăd în Capitală, dar și în mai multe localități din țară. Mai multe gospodării și străzi au fost inundate, iar mai mulți copaci au fost doborâți de vijelie peste mașini.

Meteorologii au emis, duminică seară, un cod portocaliu de vijelii pentru București și zonele limitrofe, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis populației, printr-un mesaj RO-ALERT, să stea acasă, la adăpost. 

Potrivit ISUBIF, pe strada Cărămidarii de Jos şi pe Şoseaua Olteniţei s-au semnalat cazuri de copaci căzuţi pe maşini, dar şi pe un imobil.

La Bragadiru a căzut grindină de mari dimensiuni și curțile oamenilor s-au umplut de apă.

De asemenea, din cauza furtunii puternice, două avioane care trebuiau sa aterizeze la Aeroportul Henri Coandă au fost redirecționate spre alte aeroporturi din țară.

Vremea rea a creat probleme și în județul Constanța. Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea au avut mai multe intervenţii în cazul unor case inundate şi a copacilor căzuţi peste maşini.

În urma ploilor abundente ce au căzut în ultimele ore şi a vântului puternic, echipajele ISU Giurgiu au fost solicitate să intervină luni pentru degajarea copacilor căzuţi sau pentru scoaterea apei care a inundat gospodăriile.   

Astfel, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenţie Roata de Jos au intervenit pentru degajarea a patru copaci căzuţi pe cablurile de electricitate şi pe mai multe străzi din localitatea Vadu Lat. 

Şi pentru degajarea unui copac căzut pe partea carosabilă (DJ 601), între localitaţile Crevedia Mare şi Roata de Jos, au acţionat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenţie Roata de Jos.  

Un alt copac a căzut peste un autoturism în localitatea Ghimpaţi, iar pentru degajarea a doi copaci căzuţi pe partea carosabilă, în localitatea Ghimpaţi, acţiunile sunt în curs de desfăşurare. Tot în curs de desfăşurare sunt intervenţiile pe şoseaua Alexandriei (spre Vieru) în cazul mai multor copaci căzuţi pe drum. 

Pompierii militari intervin şi pentru evacuarea apei de pe strada Gării şi din mai multe curţi, pe străzile Prunarului, Uzunu, Rozelor, Sloboziei, Ulicioara Vidra, Bradului, Pietrelor şi Negru Vodă. Acţionează pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu, cu autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi motopompe. 

Furtuni violente și în următoarele zile

Vremea se menţine în continuare deosebit de caldă, dar cu valori mai scăzute decât în intervalul anterior. Nu scăpăm de furtuni însă nici în următoarele zile.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, luni, 6 iunie, valorile termice vor fi mai scăzute faţă de ziua precedentă în regiunile sudice şi sud-estice, astfel că, în cea mai mare parte a ţării, acestea se vor situa în jurul mediilor multianuale specifice pentru această dată. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în sud-estul teritoriului unde vor fi înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, cu viteze de 45 şi 55 km/h. 

În Dobrogea, cantităţile de apă pot fi mai însemnate. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, cu unele înnorări mai ales după-amiaza, când ploi de scurtă durată se vor semnala pe arii restrânse în special în zonele montane şi submontane. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 grade Celsius pe litoral şi 31 grade Celsius, izolat în Câmpia de Vest, iar cele minime se vor situa în general între 7 şi 17 grade Celsius. 

La Bucureşti, conform ANM, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorări pe parcursul zilei, când vor mai fi condiţii pentru ploi de scurtă durată.  Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu unele intensificări în prima parte a intervalului. Valorile termice vor fi uşor mai scăzute decât în intervalul anterior, astfel că maxima va atinge 28 grade Celsius, iar minima va fi curpinsă între 12 şi 15 grade Celsius.  

Pe litoral, temperaturi scăzute  

Marţi, 7 iunie, vremea se anunţă în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în sud-est, iar după-amiaza şi la munte, unde pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată, posibil însoţite şi de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, local cu unele intensificări îndeosebi în prima parte a intervalului în Dobrogea şi în jumătatea estică a Munteniei. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 31 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori pe litoral, iar cele minime se vor încadra în general între 7 şi 17 grade Celsius.  

Şi în Capitală, marţi, 7 iunie, vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 29 grade Celsius, iar cea minimă va avea valori cuprinse între 14 şi 16 grade.  

Averse şi descărcări electrice  

Miercuri, 8 iunie, tot cald se anunţă. Conform meteorologilor, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza şi seara, când se vor semnala, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, local în zonele montane şi izolat în rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 grade pe litoral şi 32 grade în Câmpia de Vest, iar cele minime se vor încadra în general între 8 şi 18 grade Celsius. 

Şi la Bucureşti, miercuri, 8 iunie, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate după-amiaza când vor fi condiţii pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi cuprinsă între 28 şi 30 grade Celsius, iar cea minimă de 15 grade Celsius.

                                                                                                                    Adina Silav

SURSA FOTO/VIDEO: Constanta Info/Facebook