8.8 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 23:48

VIDEO Fuga afganilor din calea talibanilor. Aeroportul din Kabul luat cu asalt, luni dimineață. Americanii au tras focuri de armă în aer

spot_img

Aeroportul din Kabul s-a umplut de la prima oară cu mii de afgani disperați să părăsească țara cât mai repede ca să scape de regimul taliban, potrivit BBC. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu oamenii cuprinși de panică încercând în disperare să se îmbarce într-o aeronavă. Pentru a calma spiritele, forțele americane au tras câteva focuri de armă în aer.

”Mulţimea a scăpat de sub control”, a declarat un oficial american prin telefon pentru Reuters. ”Tirul a avut ca scop doar să calmeze haosul”, a adăugat el.

Afganistanul a plonjat în haos după ce forțele talibane au cucerit toate marile orașe în doar 11 zile, cu o rezistență minimă din partea forțelor guvernamentale.

Evacuarea diplomaţilor şi a altor cetăţeni străini a fost organizată într-un ritm frenetic în weekend la Kabul, conform AFP.

Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să părăsească Afganistanul ”trebuie să li se permită să facă acest lucru”, au afirmat SUA şi alte 65 de ţări într-o declaraţie comună, avertizându-i pe talibani să dea dovadă de ”responsabilitate” în această privinţă.

Armata americană a “securizat” luni aeroportul din Kabul, unde personalul ambasadei sale a fost regrupat în aşteptarea evacuării, a anunţat Departamentul de Stat.

Germania, Franţa şi Olanda se numără printre ţările care au mutat, de asemenea, personalul diplomatic de la ambasadele lor din Kabul la aeroport înainte de o evacuare.

Şi alte ţări NATO, printre care Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Spania, precum şi Suedia, au anunţat evacuarea personalului lor diplomatic.