27 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 20:49
No menu items!

VIDEO/FOTO. Urmările cutremurului din Arad: Pagube și restricții de circulație în zonele cu clădiri vechi

spot_img

Au fost clipe de panică marți seară în Arad, după ce zona a fost zguduită de un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter. Seismul a fost resimțit în mai multe zone. Specialiştii anunţă că au existat trei replici, cea mai mare dintre acestea având magnitudinea de moment 3,2. Primăria Arad a impus restricţii de circulaţie în anumite zone, pe străzi unde clădirile vechi pun în pericol traficul cetăţenilor, iar pompierii au intervenit în mai multe zone.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, trei replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,3 înregistrat în judeţul Arad au avut loc până miercuri dimineață.

Sesimele au fost înregistrate atât marţi seară, la orele 21.02 şi 21.04, cât şi în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 03.56.

Cel mai mare a fost cutremurul înregistrat la ora 21.04, având magnitudinea de moment de 3,2.

Cutremurul cu magnitudinea 5,3 a fost înregistrat la ora 20.26. Seismul s-a simțit până la Cluj și Timișoara, dar și în Ungaria, Serbia și Croația.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat, la Digi24, că seismul din Arad de 5,3 Richter a avut o intensitate de 7 grade Mercali în epicentru și s-a simțit cu o intensitate de 6 în zona Aradului. Conform acestuia, astfel de intensități pot să provoace pagube materiale, însă nu însemnate.

Primăria Arad a dispus încă de aseară restricţii de trafic în anumite zone din oraş, în urma cutremurului.

”În urma cutremurului, din cauza avariilor, pentru siguranţa cetăţenilor, se izolează anumite porţiuni aferente străzilor: Episcopiei, str Horia, str. Cloşca, str. Lucian Blaga, str. Decebal,str Mărăşeşti şi bulevardul Revoluţiei”, a transmis Primăria Arad.

La rândul lor, reprezentanţii ISU Arad au precizat că, în urma recunoaşterilor efectuate, pompierii militari ai Detaşamentului Arad au acţionat cu o autospecială de intervenţie şi salvare la înălţimi şi o autospecială de intervenţie cu modul pentru descarcerare pentru înlăturarea efectelor negative în urma seismului (degajarea elementelor de construcţie de pe faţadele clădirilor), în municipiul Arad, pe străzile: Horia, Episcopiei, Mărăşeşti, Lucian Blaga, Calea 6 Vânători, Vasile Alecsandri, Ioan Luca Caragiale, Bulevardul Decebal şi Bulevardul Revoluţiei.

Și Servicile Voluntarele pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile Păuliş şi Ghioroc, au intervenit pentru îndepărtarea efectelor negative în urma seismului.

Sute de case au fost avariate

Sute de case au fost avariate în comuna arădeană Ghioroc, de cutremurul de marţi seara, între care şi clădiri publice, precum spitalul local, iar în cinci case au căzut tavane sau pereţi.

Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Pop-Morodan, a convocat miercuri Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

„Am început evaluarea pagubelor încă de aseară, dar sunt atât de multe case avariate încât vom continua acţiunea. Fără nicio exagerare, avem sute de case avariate de acest cutremur, în special la nivelul acoperişurilor, hornuri căzute, dar şi pereţi fisuraţi. Cel mai grav este că la cinci case au căzut tavane sau pereţi, dar din fericire nu avem răniţi. La spitalul local avem, de asemenea, pagube la acoperiş. Aceste avarii sunt pe toată raza comunei, deci în localităţile Ghioroc, Cuvin şi Miniş. Comuna noastră este foarte aproape de epicentrul cutremului şi aici s-a resimţit foarte tare. Angajaţii primăriei şi voluntarii au pornit de la prima oră pe teren pentru a ajuta localnicii să remedieze problemele”, a declarat primarul pentru Agerpres.

De asemenea, în comuna Zăbrani, tot apropiată de epicentru, peste 100 de hornuri au căzut.

„Este o primă evaluate, probabil sunt mai mult de 100. Avem şi multe acoperişuri avariate, un tavan căzut şi pereţi crăpaţi. Ajutăm oamenii încă de aseară să îşi repare acoperişurile şi la îndepărtarea elementelor de construcţie căzute de pe case”, a spus și primarul Dănuţ Codrean, potrivit sursei citate.

                                                                                                               Adina Silav

SURSA FOTO: Meteoplus