13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 7:32
No menu items!

VIDEO/ FOTO Plajele din Olimp, Mangalia și Vama Veche acoperite de tone de alge. „Plajele au devenit verzi”

spot_img

Imaginea unei turiste pe plajă în fața unui morman de alge a devenit virală pe internet. În ultimele zile, plajele din stațiunile Olimp, Mangalia și Vama Veche au devenit verzi după ce marea a adus tone de alge. Și apa mării este plină de alge ceea ce împiedică turiștii să se bucure de o baie în valurile mării.

Lucrătorii de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral lucrează noaptea cu mai multe utilaje pentru curățarea plajelor de algele aduse la mal de curenți. Cantitățile sunt impresionanate. Cu toate acestea, dimineața, turiștii găsesc munți de alge adunate de-a lungul malului.

„În ultima perioadă se constată o dezvoltare algală puternică în zona de sud a litoralului românesc, în stațiunile Olimp, Mangalia și Vama Veche. Cantitățile însemnate de algă se întâlnesc, atât în apa mării,cât și pe plajă.

Echipele din cadrul SGA Constanța intervin în fiecare seara pe linia țărmului, dar cantitatea mare de algă în apă nu poate fi evacuată decât în momentul în care aceasta ajunge pe țărm”, scriu pe facebook reprezentanții Apelor Române Dobrogea Litoral.

Slecialiştii îi liniştesc pe turişti asigurându-i că algele nu reprezintă nici un pericol pentru sănătate, mai mult, ele dovedesc că avem o mare sănătoasă. „Şi algele fac parte dintr-un sistem natural, turiştii trebuie să înţeleagă acest lucru”, a declarat cercetătorul Simion Nicolaev.

Potrivit cercetătorului, algele ajung în cantităţi însemnate la mal în două perioade din an (perioade vegetative): una este în primăvară, iar alta este în vară – început de toamnă.

Sursa Video: Facebook/ Apele Romane Dobrogea-Litoral

 

C.D.