22.6 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024 - 19:45
No menu items!

VIDEO/FOTO. Ce s-a întâmplat în urma furtunii care a traversat România

spot_img

România este de peste 20 de ore sub avertizare meteorologică de vreme rea. Emoții intense erau pentru județul Galați, iar până luni dimineață, peste 6.000 de oameni fuseseră evacuați preventiv pentru a se evita tragedia inundațiilor din 14 septembrie, când 7 persoane au murit. Din fericire, până acum, scenariul negru nu s-a adeverit.

Un ciclon care traversează țara a adus vânt puternic și ploi. Unele orașe s-au confruntat cu inundații după ce sistemele de canalizare nu au mai făcut față, iar mulți copaci au fost doborâți.

Acum, hidrologii au emis avertizări Cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din judeţele Harghita, Mureş, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea, valabile până luni la ora 12:00.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş – bazin amonte S.H. Suseni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Suseni – amonte S.H. Stânceni (judeţele Harghita şi Mureş), Olt – bazin amonte S.H. Tomeşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Tomeşti – amonte S.H. Micfalău, (judeţele Harghita şi Covasna), Bistriţa – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Frumosu (judeţele Neamţ, Harghita, Bacău), Trotuş – bazin amonte S.H. Ghimeş-Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ghimeş-Făget – amonte S.H. Vrânceni (judeţele Neamţ, Harghita, Bacău şi Covasna), Putna – bazin amonte S.H. Colacu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Colacu (judeţul Vrancea).

Cod galben de poi și vânt

Judeţele din Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei sunt vizate de o atenţionare Cod galben de ploi şi vânt până marţi dimineaţa la ora 10:00, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

În intervalul 30 septembrie, ora 10:00 – 1 octombrie, ora 10:00, în aceste zone vor fi averse, iar mai ales prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi izolat peste 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h.

De asemenea, în zonele de munte, la altitudini în general de peste 1700 m în Carpaţii Orientali şi Meridionali, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h.

Peste 6.000 de persoane, evacuate

Peste 6.000 de persoane din 28 de localităţi din patru judeţe au fost evacuate până luni dimineață. 

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 116 localități din 29 județe (AR, AG, BC, BT, BR, BV, BZ, CL, CJ, CT, CV, DB, GL, GR, HD, IL, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, SV, TM, TL, VL, VS, VN) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curți, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituție publică, 1 depozit operator economic și 12 străzi, cât și pentru degajarea a 79 copaci și 5 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule și 2 imobile”, anunță IGSU.

Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localități din județele Argeș, Brașov, Galați și Vaslui. Majoritatea provin din județul Galați, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, în județul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Brașov (localitatea Budila) 6 persoane, în Argeș (localitatea Lerești) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea.

În acest interval, IGSU precizează o situație deosebită a avut loc în județul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane (8 adulți și 3 minori) care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier.

Totodată, circulația maritimă și fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din județul Constanța și la Bara Sulina, în județul Tulcea, sunt oprite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.

La acest moment, situația la nivel național este sub control și nu sunt raportate situații deosebite.

Aproape 100 de școli, închise

Luni, 30 septembrie, aproximativ 100 de unități de învățământ din județul Galați își suspendă activitatea din cauza condițiilor meteorologice extreme.

Ministerul Educației a precizat că școlile afectate vor decide ulterior măsurile pentru recuperarea orelor pierdute.

Decizia de suspendare a cursurilor în aproximativ 100 de unități de învățământ din județul Galați, inclusiv școli și grădinițe, a fost luată ca urmare a ploilor care au căzut în localitățile din zonă.

Aproape 28.000 de consumatori, fără energie electrică

Aproape 28.000 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi de joasă tensiune, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

„Au apărut în cursul nopţii mai multe incidente pe reţelele de medie şi de joasă tensiune. În acest moment, avem următoarele cifre privitoare la numărul de consumatori nealimentaţi, pe fiecare operator de distribuţie în parte: Electrica DEER (Galaţi – 2960, Vrancea – 5845, Buzău – 703, Brăila – 661), Delgaz Grid (Bacău – 3478, Iaşi – 1753, Neamţ – 3062, Vaslui – 1524), PPC (Constanţa – 3377, Ialomiţa – 511, Călăraşi – 1857), DEO (Dolj şi Olt – 2243). Toate echipele de intervenţie sunt mobilizate în efectiv complet. Se intervine în regim de urgenţă şi în siguranţă, în funcţie de condiţiile meteorologice din teren, pentru a restabili alimentarea cu energie electrică într-un timp cât mai scurt. Avem comandament energetic la ora 11 şi vom reveni cu date actualizate”, a scris ministrul Energiei, pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, acesta a menţionat că nu există nicio problemă pe reţeaua de transport a energiei electrice, nu există probleme de adecvanţă a sistemului, iar producţia de energie electrică a fost şi este mai mare decât consumul, în condiţiile în care România produce 2500 MW energie activă din centralele eoliene, având un sold de export de 1100 MW.

Oamenii declară pe propria răspundere că își asumă riscurile

Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa (ABA) a identificat în judeţul Buzău zeci de localităţi aflate în şapte zone cu risc potenţial semnificativ la inundaţii, în contextul unei acţiuni de informare, mai multe persoane declarând autorităţilor, pe proprie răspundere că îşi asumă riscurile, în cazul unor viituri cauzate de revărsările cursurilor de apă.

Potrivit ABA, pe baza evaluării evenimentelor semnificative de inundaţii din perioada 2010-2016 şi a actualizării Hărţilor de Hazard şi Risc la Inundaţii (HHRI), finalizate în 2022, a fost actualizat şi Planul de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI), valabil pentru perioada 2022-2027.

„În bazinul hidrografic Buzău, pe teritoriul judeţului Buzău, au fost identificate şi analizate în vederea planificării măsurilor de reducere a riscului la inundaţii, 7 zone cu risc potenţial semnificativ la inundaţii: râu Buzău – aval confluenţa Caşoca Mare (în zona localităţilor Lunca Priporului, Nehoiaşu, Pătârlagele, Cislău, Bădila, Pârscov, Măgura, Unguriu, Săgeata, Găvăneşti, Berca, Pleşcoi, Săpoca, Cândeşti, Vipereşti); râu Bâsca Chiojdului – aval localitate Bâsca Chiojdului (în zona localităţilor Bâsca Chiojdului, Chiojdu, Gura Bâscei, Valea Cătinei, Cătina, Bâscenii de Sus); râu Sărăţel-sector aval confluenta Slănicel, amonte localitate Policiori; râu Câlnău – aval localitate Valea Salciei, Poşta Câlnău, Zărneşti, Racoviţeni; râu Comisoia (amonte de localitatea Cuculeasa); râu Sărata – aval confluenţa Năianca; râu Bălăneasa (aval localitatea Tocileni)”, a transmis ABA Buzău-Ialomiţa.

Pentru prevenirea şi diminuarea unor eventuale pagube produse de inundaţii, ABA Buzău-Ialomiţa informează că prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) au fost transmise informări către Consiliul Judeţean, cu scopul diseminării acestora către primării, în vederea integrării lor în planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor ce cuprind toate zonele expuse la inundaţii.

În contextul în care mai multe localităţi figurează în zone cu risc ridicat de inundaţii, proprietarii care deţin locuinţe de-a lungul cursurilor de apă au fost informaţi anterior, în urma unei acţiuni organizate în parteneriat cu reprezentanţi ai primăriilor, despre riscurile la care se expun. Persoanele care deţin obiective în zone inundabile au declarat pe proprie răspundere că îşi asumă riscurile în caz de inundaţii din revărsări ale cursurilor de apă, spun reprezentanții instituției.

                                                                                                                Adina Bucur