1 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022 - 23:38
No menu items!

VIDEO EXCLUSIV Violențe fără precedent în Africa de Sud după încarcerarea fostului președinte

spot_img

Încarcerarea fostului preşedinte Jacob Zuma a dus la violență extremă în Africa de Sud. De patru zile sute de oameni ies ca să se revolte. Provoacă incendii, sparg magazine, iar cele mai multe drumuri principale sunt blocate. Centrele comerciale  au fost devastate. Oamenii par de neoprit.

Televiziunile locale au difuzat în direct imagini tensionate din provincia Kwazulu-Natal, unde a fost încarcerat Jacob Zuma. Tot aici au pornit promele manifestașii de furie. A doua zi haosul s-a instalat și în capitala economică a ţării, Johannesburg.

Şase persoane au fost ucise în provinciile KwaZulu-Nat (KZN) şi Gauteng, iar Serviciile sud-africane de informaţii au transmis într-un comunicat că, până luni dimineaţa, au fost arestate 219 persoane.

Un centru comercial a fost incendiat iar fumul negru a acoperit orașul Pietermaritzburg. Au fost surprinși jefuitori care ies cu cărucioare pline cu produse.

Un supermarket de la Eshowe, un oraş situat la aproximativ 30 de kilometri de Nkandla – unde Jacob Zuma deţine o reşedinţă somptuoasă, renovată pe banii contribuabililor în timp preşedinţiei sale (2009-2018) – a fost jefuit luni înainte de sosirea poliţiei. Mulțimea a fost îndepărată cu goanțe de cauciuc,. La fel s-a procedat și duminică în cartiere sărace la Johannesburg, unde aveau loc revolte.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a reiterat duminică seara un apel la calm şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aceste violenţe ”sporadice, dar tot mai violente”.

”Unii se simt, fără îndoială, răniţi şi furioşi, dar nimic nu justifică acţiuni atât de distructive”, care riscă să afecteze şi mai mult economia fragilizată a Africii de Sud, a pledat şeful statului.

Jacob Zuma, un combatant antiapartheid foarte popular, a fost încarcerat joi. La sfârșitul lunii iunie a fost condamnat la 15 luni de închisoare cu executare, după ce a refuzat să fie audiat într-o comisie de anchetă cu privire la corupţia din timpul preşedinţiei sale.