16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 9:44
No menu items!

VIDEO. Episod de iarnă în România la mijloc de aprilie

spot_img

A nins puternic noaptea trecută în mai multe zone ale țării. Iar meteorologii spun că zonele în care apar precipitațiile se extind.

Deși zilele trecute temperaturile au depășit de 30 de grade, fiind asemănătoare celor unor zile călduroase de vară, vremea s-a schimbat radical. Valorile termice au scăzut deja în aproape toate zonele țării, iar ploile și-au făcut simțită prezența.

Și nu doar ploile, ci și ninsorile. A nins ca în povești în mai multe zone din țară, și s-a depus strat de zăpadă.

”Din Apuseni, bună dimineața! A venit iarna! A nins si ninge în continuare în Apuseni. Nu trebuie sa ne mire episodul acesta de ninsoare. Este încă dreptul ei calendaristic. Vara, vara draguța, s-a grăbit sa își facă apariția”, spune un internaut într-o postare pe o rețea socială.

Și nu doar în Apuseni a nins. Zăpada s-a depus și în județul Cluj.

”Una caldă, una rece… De la 22 de grade la 0 grade. În mai puțin de 24 de ore”, au scris și reprezentanții unei cabane din Mărișel.

Cod Galben de vremea rea în România

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de vreme rea valabilă în aproape jumătate de țară.

Potrivit ANM, până astăzi, la ora 15:00, în Banat, sudul Crișanei, Transilvania și în zonele montane, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55…70 km/h, izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Totodată, până mâine, la ora 20.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, la început în regiunile vestice și centrale, apoi și în rest. Aceasta se va manifesta prin averse, trecător descărcări electrice și izolat grindină și vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi local de 15…20 l/mp și izolat de 30…40 l/mp. Vântul va avea local și temporar intensificări, marți (16 aprilie) în toate zonele, iar miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, cu viteze în general între 45 și 55 km/h, iar pe crestele montane de peste 70 km/h. Vremea se va răci semnificativ, iar de miercuri după-amiază (17 aprilie), la altitudini de peste 1500 m precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

                                                                                                           Adina Bucur