18.4 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 18:46

VIDEO/ Descinderi la persoane acuzate de infracțiuni informatice. Au înșelat cu 1 milion de dolari firme din UE, SUA și Asia

spot_img

Zeci de persoane sunt acuzate că au prejudiciat firme din UE, SUA și Asia cu peste un milion de dolari, după ce au postat pe diverse portaluri de comerț online oferte avantajoase false de vânzare de produse.

Poliția Română a anunțat, marți, că a fost documentată activitatea infracțională a unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

În cadrul acțiunii, au fost efectuate 32 de percheziții domiciliare la adresele persoanelor bănuite și au fost puse în executare 26 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor în cauză. Acestea au fost duse la sediul DIICOT pentru audieri și dispunerea eventualelor măsuri preventive.

În paralel, au fost efectuate 2 percheziții în Țările de Jos (Olanda) și Irlanda.

Sursa citată precizează că acțiunea a vizat un grup organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice, fiind folosit modul de operare BEC fraud (Business Email Compromised), care constă în crearea unor pagini de internet false, în numele unor companii, urmată de postarea pe diverse portaluri de comerț online a unor oferte avantajoase false de vânzare de produse către diverși potențiali beneficiari.

Părților vătămate, companii din UE, SUA și Asia, li s-ar fi solicitat plata bunurilor, în conturi bancare controlate de persoanele bănuite, fără ca aceasta să mai fie urmată de livrarea bunurile respective.

Persoanele bănuite ar fi încasat peste 1.000.000 de dolari, prin săvârșirea de fraude, în dauna a peste 30 de companii din străinătate.

În cadrul dosarului penal, în vederea  investigării persoanelor bănuite s-au realizat activități de cooperare cu autoritățile judiciare din Irlanda, Țările de Jos (Olanda), Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam, China, SUA, Canada,Uzbekistan, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Slovacia, Slovenia și Germania.

                                                                                                                    Adina Silav