2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 7:23
No menu items!

VIDEO/ Descinderi în București și Prahova. Sunt vizați membrii unei grupări, care constrângeau dezvoltatori imobiliari să plătească “taxă de protecție”

spot_img

Polițiștii și procurorii au descins, marți dimineață, la 3 adrese din București și Prahova, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de șantaj și lipsire de libertate. Victimele acestora erau dezvoltatori imobiliari.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, pe raza municipiului București, în vederea comiterii infracțiunii de șantaj, respectiv, în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept ”de taxă de protecție”.

“Pe parcursul cercetării penale, s-a stabilit faptul că fiecare membru avea un rol bine stabilit, puterea de decizie aparținându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracțional. Astfel, liderul direcționa ceilalți membri ai grupului la șantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare”, transmite DIICOT.

Totodată, membrii grupului infracțional îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune și intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcție.

DIICOT precizează că, în cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecție impusă, membrii grupului infracțional procedau la intensificarea acțiunilor de constrângere prin realizarea de incursiuni la șantierul imobilului și amenințarea angajaților. În final, de cele mai multe ori, în urma acțiunilor de constrângere, confruntându-se cu riscul de a nu reuși să finalizeze edificiul dezvoltat, victima era nevoită să se „înțeleagă” cu liderul grupării și să-i remită acestuia ”taxa de protecție” impusă.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sumele de 8.000 de lei și 5.500 de euro.

Cinci persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Structura Centrală, pentru audieri.

                                                                                                                  Adina Silav