17.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 8:57
No menu items!

VIDEO. Ce a scos la iveală inspecţia centralei Zaporojie, după temerile privind o catastrofă nucleară

spot_img

Integritatea fizică a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, „a fost încălcată de mai multe ori”, a anunțat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce a inspectat această instalaţie, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Am făcut o primă evaluare. Am văzut munca dedicată a personalului şi a conducerii. În ciuda circumstanţelor foarte, foarte dificile, ei continuă să lucreze cu profesionalism”, a declarat Grossi, joi seară, presei la revenirea sa, împreună cu o parte a misiunii AIEA, în teritoriul controlat de Kiev.

„Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori”, a precizat Grossi. „Nu avem elemente pentru a evalua acest lucru, însă este ceva ce nu poate continua să se producă”, a adăugat el.

Grossi a afirmat că mai mulţi membri ai misiunii AIEA vor rămâne până duminică sau luni pentru a studia în amănunt situaţia de la această centrală, cea mai mare din Europa şi al cărei sit a fost bombardat în mai multe rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară.

Potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, patru dintre cele nouă vehicule care compun convoiul cu care AIEA a sosit la centrală joi după-amiază au părăsit complexul la începutul serii.

Conform unui comunicat al companiei ucrainene nucleare de stat Energoatom, citat de agenţia de presă Unian, la centrala din Zaporojie au rămas cinci reprezentanţi ai misiunii AIEA.

„În prezent, la centrala din Zaporojie au rămas 5 reprezentanţi ai misiunii AIEA, care descarcă echipamentele pe care le-au adus şi-şi vor continua misiunea la centrală. Este de aşteptat ca ei să rămână până în 3 septembrie”, conform textului menţionat.

                                                                                                                  Adina Silav