21.1 C
București
luni, 10 mai 2021 - 22:12

VIDEO Câini dresați să depisteze virusul SARS-CoV-2. Au recunoscut 100% din probe

Șase câini special dresați să depisteze persoanele infectate cu Covid-19 au recunoscut în proporție de 100% probele cu SARS-CoV-2, în cadrul unui proiect pilot de cercetare realizat de Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara și Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu.

„Primii paşi au fost deja făcuţi în luna septembrie 2020, la Centrul de la Sibiu. Au fost selectate cinci exemplare din rasa Ciobănesc German şi unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse între şapte şi nouă luni, iar în ianuarie 2021 a demarat antrenamentul cu primele probe SARS-CoV-2, recoltate de la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus”, a anunțat Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara pe pagina de Facebook.

În cadrul proiectului de cercetare, au fost recoltate mostre de miros din transpirația unor persoane confirmate pozitiv cu infecția COVID.  Cea mai importantă condiție a fost ca pacienții selectați să nu fie sub tratament medicamentos împotriva COVID 19.

“Am participat la şedinţa de demonstraţie şi de avizare a rezultatelor acestui proiect şi am rămas surprins, dar şi impresionat. Toţi câinii care au participat au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19, chiar şi în condiţiile în care instructorul a încercat să le devieze atenţia sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau şi insistau pentru proba respectivă”, a spus medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” Timişoara.

Specialiștii spun că animalele pot recunoaște mirosurile emanate de persoanele infectate cu noul coronavirus.

“Câinele va identifica mirosul specific bolii. Și, atunci, în momentul în care va identifica mirosul, ne va semnala. O poate face fie prin poziție așezat, fie prin poziție de urmărire, de preluare a subiectului respectiv, fie printr-un interes maxim către o persoană, în funcție de cum e prezentată situația”, a precizat Silviu Stan, de la Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu.

Câinii anti-COVID vor fi folosiți pe Aeroportul Internațional Sibiu

Pentru început, câinii special dresați pentru depistarea persoanelor cu COVID-19 urmează să fie folosiți pe Aeroportul Internațional Sibiu. Aceștia vor fi amplasați în aerogară, la sosiri externe, înainte de controlul efectuat de specialiștii DSP Sibiu.