19.9 C
București
joi, 11 august 2022 - 4:49
No menu items!

VIDEO. Adept al conspirației, daune de milioane de dolari pentru victimele masacrului din Connecticut

spot_img

Conspiraționistul de extremă dreapta Alex Jones a fost obligat joi să plătească daune de peste 4 milioane de dolari părinților unui băiat omorât în cel mai grav incident armat din istoria SUA, despre care Jones a afirmat că a fost pus în scenă, transmite „Le Figaro”.

Sentința, pronunțată de un juriu după un proces de doar 10 zile, este prima dintr-o serie de procese intentate de rude ale victimelor de la școala Sandy Hook împotriva fondatorului site-ului Infowars.

În 2012, un tânăr înarmat cu o pușcă semiautomată a ucis 20 de copii și șase adulți în școala din Connecticut, provocând indignare în Statele Unite și redeschizând dezbaterea privind măsurile de reglementare a vânzărilor de arme de foc.

Alex Jones, un cunoscut personaj de extremă dreapta și susținător al teoriilor conspirației, a susținut pe site-ul său, împotriva tuturor dovezilor, că masacrul a fost o înscenare a unui eveniment pus în scenă de cei care sunt împotriva armelor de foc.

Potrivit rudelor victimelor, minciunile sale i-au crescut ratingul, permițându-i să câștige milioane de dolari, în timp ce ele au devenit ținta unor campanii de hărțuire. Mai multe familii l-au dat în judecată pentru despăgubiri. În cele din urmă, Jones a recunoscut public că masacrul a fost real, dar a refuzat să coopereze cu justiția. Ca urmare, judecătorii din Texas și Connecticut l-au obligat să plătească daune în contumacie reclamanților, dar au lăsat la latitudinea juraților să stabilească suma.

Joi, aceștia au acordat daune de 4,1 milioane de dolari lui Scarlett Lewis și Neil Heslin, al căror fiu de șase ani a murit la Sandy Hook și care au intentat procesul în Texas. Sunt așteptate și alte sancțiuni financiare, care l-ar putea priva pe Alex Jones de platforma sa.

R. Dan