20.1 C
București
marți, 16 august 2022 - 8:00
No menu items!

VIDEO/ A opta zi de război în Ucraina. Herson a fost capturat de ruși. Moscova și Kiev se pregătesc pentru a nouă rundă de negocieri

spot_img

Ziua a opta a războiului din Ucraina a început cu puternice bombardamente asupra capitalei Kiev. Alarme aeriene au fost în majoritatea regiunilor ţării. Autoritățile ucrainene au confirmat că Herson și zona din jur sunt sub controlul armatei ruse. Ziua a opta a războiului este şi ziua în care sunt programate noi negocieri între delegaţiile trimise de Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

Sirenele au răsunat încă de miercuri seară. Țintă au fost orașe mari ale țării printre care Odessa sau Cernăuți. Mai mulți civili și-au pierdut viața, inclusiv un copil, în Izyum, oraș lovit puternic de rachete noaptea trecută. Atacul a început în jurul orei 00.00, iar rachetele au lovit mai multe clădiri, printre care şi case.

Explozii puternice au fost auzite și în capitala Kiev. Acolo, au fost semnalate atacuri ale armatei ruse în zona staţiei de metrou Druzhby Narodiv.

Anterior, s-a produs o explozie în zona Gării centrale din Kiev, dar autorităţile ucrainene au declarat, potrivit Sky News, că nu a fost vorba de un atac direct, ci de căderea unor fragmente ale unei rachete ruse doborâte de sisteme antibalistice.

Oficiali ucraineni confirmă capturarea oraşului Herson de către armata rusă

Oficialii ucraineni au confirmat, în noaptea de miercuri spre joi, prezenţa armatei ruse la Herson, un mare oraş din sudul ţării pe care Moscova a anunţat că l-a capturat încă de dimineaţă, după lupte crâncene, relatează Le Figaro.

Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei. Şeful administraţiei regionale, Gennadi Lakhuta, le-a cerut locuitorilor Telegram să rămână acasă, indicând că „ocupanţii (ruşi) sunt în toate părţile oraşului şi sunt foarte periculoşi”.
 

Rusia și Ucraina reiau negocierile joi dimineață

Discuțiile dintre Ucraina și Rusia se vor relua joi, în Belarus, au confirmat miercuri cele două părți. Potrivit negocietorului rus Vladimir Medinski, va fi discutată o încetare a focului la acest noi tratative, după ce prima rundă de negocieri desfășurată luni s-a încheiat fără niciun rezultat concret.

Între timp, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei i-a cerut Rusiei să declare armistiţiu în regiunile Harkiv şi Sumî, atacate puternic, pentru a le permite civililor să ajungă într-un loc sigur.

 

                                                                                                                Adina Silav