29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 22:04
No menu items!

Victorie a ucrainenilor în Marea Neagră. Putin umilit. Forțele rusești părăsesc Insula Șerpilor

spot_img

Rusia a anunțat că părăsește Insula Serpilor la doar câteva zile după ce Ucraina a lansat un atac major cu rachete, potrivit DailyMail.

Porțiunea de pământ de 100 de acri este o poziție strategică favorabilă, situată la aproximativ 80 de mile de coasta de sud a Ucrainei, în Marea Neagră.

Rusia a ocupat insula la începutul războiului și a reușit în mare măsură să-și mențină controlul, în ciuda atacurilor intermitente din partea forțelor armate ale Ucrainei.

Dar Ucraina a lansat săptămâna trecută o ofensivă majoră, distrugând o serie de stații de aprovizionare și sisteme antiaeriene rusești cu un baraj brutal de rachete.

Retragerea reprezintă o pierdere majoră pentru forțele lui Putin.

Șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a publicat un mesaj la aflarea veștii în această dimineață.

„KABOOM! Nu mai există trupe rusești pe Insula Șerpilor. Forțele noastre armate au făcut o treabă grozavă”, a scris Yermak pe Twitter.

Ministerul rus al Apărării a confirmat, de asemenea, că forțele sale s-au retras din avanpostul strategic, dar a descris retragerea ca pe un „gest de bunăvoință” și o dovadă că Rusia nu interferează cu exportul de cereale vitale din Ucraina, pe fondul unei crize alimentare globale în creștere.

„Ca un gest de bunăvoință, armata rusă și-a îndeplinit sarcinile pe Insula Șerpilor și și-a retras garnizoana staționată acolo”, se arată într-un comunicat.

„S-a demonstrat comunității mondiale că Rusia nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole din Ucraina.

„Decizia noastră nu va permite Kievului să speculeze asupra crizei alimentare iminente în ceea ce privește incapacitatea lor de a exporta cereale din cauza controlului Rusiei asupra părții de nord-vest a Mării Negre”.

D.Constantin