15.2 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 21:14

Victoria Nuland îşi prezintă scuzele după ce a rostit cuvinte jignitoare la adresa UE – VIDEO

spot_img

 Victoria-Nuland

Secretarul de Stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland, şi-a prezentat scuze, joi, faţă de Uniunea Europeană după ce a rostit cuvinte jignitoare la adresa UE cu privire la criza europeană, informează AFP.

Într-o înregistrare audio a unei conversaţii telefonice difuzate joi pe YouTube, oficialul american este auzit spunându-i interlocutoului său: “F… UE”.

http://www.youtube.com/watch?v=sFWSG6OAHvg

Nuland are o discuţie cu ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey Pyatt. Cei doi diplomaţi discută timp de patru minute despre rezolvarea situaţiei politice din această ţară.

Referindu-se la posibilitatea implicării Națiunilor Unite în criza din Ucraina, Nuland îi spune ambasadorului: „Cred că ar fi minunat, ar ajuta să așezăm lucrurile și ONU ar putea contribui, dar, știi ceva … fuck U”. „Exact! Și cred că ar trebui să facem ceva pentru ca totul să funcționeze pentru că poți fi sigură că atunci când lucrurile o să înceapă să meargă, rușii o să acționeze în culise pentru a le torpila”, răspunde ambasadorul Geoffrey Pyatt.

Conversaţia, care pare să fi fost înregistrată fără ştirea protagoniştilor şi care a fost difuzată pe YouTube înainte să circule masiv pe Twitter, nu este datată şi este imposibil de autentificat în mod sigur.

Departamentul american de Stat nu a confirmat, dar nici nu a infirmat autenticitatea înregistrării. ‘Nu am spus că nu este autentică’, a afirmat Jennifer Paski, purtătoarea de cuvânt a diplomației americane, adăugând că Victoria Nuland a prezentat scuze omologilor ei europeni pentru această întâmplare.

Ea a asigurat că nu are “detalii din surse independente cu privire la originea înregistrării de pe YouTube”, dar a acuzat autorităţile ruse că fac publicitate în jurul acestui caz, difuzând înregistrarea pe Twitter. Ea a apreciat că metodele Rusiei au “căzut foarte jos”.

Moscova se opune Washingtonului şi Bruxelles-ului în criza ucraineană.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a considerat că faptul că această conversaţie a fost “difuzată pe Twitter de către Guvernul rus este semnificativ pentru rolul Rusiei”.

Nuland se află în prezent în vizită la Kiev şi este foarte implicată de mai multe săptămâni în căutarea unor soluţii privind criza dintre regim şi opoziţie.

C.A.