Victoria Nuland a confundat-o pe Codruța Kovesi cu Robert Cazanciuc

Cazanciuc_Kovesi_SZ

Asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, s-a întâlnit, vineri seară, cu şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi. Întrevederea a avut loc la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde cei doi oficiali au purtat o discuţie pe teme legate de funcționarea instituției și despre activitatea de combatere a corupției.

Deși se află în România pentru a observa funcționarea statului de drept și respectarea independenței justiției, oficialul american nu a lansat invitații la dialog pentru nici un alt reprezentant al sistemului judiciar din România.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Public, Victoria Nuland nu și-a exprimat, până la această oră, intenția de a discuta cu procurorul general al României, Tiberiu Nițu. De asemenea, oficialul american nu i-a adresat nici noului președinte al CSM, Adrian Bordea, o invitație la dialog. Nici șefa DIICOT, Alina Bica, nu a fost solicitată pentru o întrevedere. Victoria Nuland i-a ocolit chiar și pe judecătorii Curții Constituționale, instituție care veghează la respectarea legii fundamnetale.

Contactat telefonic, ministrul justiției, Robert Cazanciuc, a declarat pentru Sursa Zilei că nu a primit vreo invitație din partea asistentului secretarului de stat al SUA.

Sâmbătă dimineața, la ora 9, conform programului anunțat de Ministerul Afacerilor Externe, Nuland s-a întâlnit cu ministrul de externe, Titus Corlatean, după care oficialul american a susținut o conferință de presă, la sediul Ambasadei SUA.

Vizita în România a Victoriei Nuland se înscrie într-un turneu european care a început marți în Olanda și care a inclus Germania și Lituania. De la București, Nuland va pleca la Paris.

Mihaela Chiper
Andi Topală

NICIUN COMENTARIU