5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 15:00
No menu items!

Victor Ponta s-a întâlnit cu şeful MI-6

spot_img

John-Sawers-seful-MI6

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit la Guvern cu şeful Serviciului de Informaţii Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – MI6, Sir John Sawers, cu care a discutat despre colaborarea dintre instituţiile de securitate româneşti şi britanice în prevenirea şi combaterea terorismului.

“Cu acest prilej a fost apreciată excelenta cooperare dintre instituţiile de securitate româneşti şi britanice în prevenirea şi combaterea fenomenelor care pot afecta securitatea cetăţenilor din cele două state sau care sunt îndreptate împotriva membrilor NATO şi ai Uniunii Europene. Între aspectele de interes special se află combaterea terorismului, a terorismului informatic şi a altor forme de activităţi ilegale la nivel regional şi global. A fost efectuat şi un schimb de opinii pe teme internaţionale de actualitate. În cadrul întrevederii a fost subliniată susţinerea pe care Guvernul României o acordă consolidării dimensiunilor de cooperare specifică, la nivel instituţional, cu partenerii strategici ai României din comunitatea Euro-Atlantică”, precizează un comunicat al Guvernului.

Şeful MI-6 s-a întâlnit joi şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Sir John Sawers, în vârstă de 59 de ani, este şef al MI6 de la 1 noiembrie 2009.

Înainte de a conduce serviciile secrete britanice, Sawers a fost timp de doi ani ambasadorul Marii Britanii la ONU.

În perioada august 2003 – august 2007 a fost director politic la Foreign Office. Din această poziţie l-a consiliat pe ministrul de Externe pe probleme politice şi de securitate şi a negociat în numele MAE britanic cu partenerii internaţionali ai Londrei din cadrul G8, UE şi ONU, conform datelor postate pe site-ul MI6.

Între 2001 şi 2003 a fost ambasador în Egipt.

În perioada 1999 – 2001 a fost consilierul premierului Tony Blair, pe probleme de politică externă şi de apărare.

Şeful MI6 este numit de ministrul de Externe.

A.V.