3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 18:19
No menu items!

Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat

spot_img

Ponta 3_SZ

Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, după ce contestaţia formulată de Adrian Papahagi, Mihail Neamţu şi Augustin Ofiţeru a fost respinsă de ÎCCJ. Cei trei au cerut instanței infirmarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale şi redeschiderea dosarului de la parchet. Instanța supremă a respins azi această solicitare, decizia fiind definitivă. Solicitanții vor plăti și cheltuielile judiciare, câte 100 lei de fiecare.

Decizia în acest caz a fost dată de un complet de trei judecători: Simona Neniţă, Rodica Cosma şi Mirela Popescu. Una dintre judecătoare a făcut parte din completul care a dispus achitarea lui Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara, iar soţul ei l-a apărat pe Cătălin Voicu. O altă judecătoare a dispus condamnarea lui Cătălin Voicu. A treia judecătoare a dispus condamnarea lui Relu Fenechiu.

Judecătorii au clasat, astfel, ancheta penală în cazul plagiatului premierului, după aproape doi ani de la publicarea în revista Nature a dovezilor plagiatului comis de Victor Ponta în teza de doctorat. Parchetul General a decis, anul trecut, că Ponta nu trebuie să fie anchetat pe motiv că nu se poate măsura cantitativ cât a copiat Ponta în lucrarea de doctorat coordonată de Adrian Năstase în anii 2000, şi reluată în cartea publicată ulterior.

În urma analizei comparative a operelor s-a constatat că lucrarea în litigiu are o structură proprie, care exprimă amprenta personală a autorului şi nu se aseamănă ca tot unitar cu vreuna din lucrările presupuse a fi plagiate.

rezoluție neîncepere a urmăririi penale

M.N.