9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 3:22

Victor Ponta, audiat la DNA, în dosarul lui Sebastian Ghiță

spot_img

Fostul premier Victor Ponta a fost audiat, luni, aproximativ o oră, de procurorii DNA Ploiești, unde a fost citat ca martor în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiță a fost pus sub control judiciar pe o cauțiune de 13 milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, numele lui Victor Ponta apare în documentele de la dosar, în contextul în care Sebastian Ghiță a intermediat, la începutul lui 2014, o întâlnire între fostul premier și procurorul Liviu Tudose, care, la acel moment, era procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești.

Conform surselor citate, PCA Ploiești derula, în acel moment, o anchetă privind fapte de evaziune fiscală și spălare de bani, cercetările vizând mai multe persoane, dar și zeci de firme.

De altfel, PCA a dispus, în cursul anului 2014, trimiterea în judecată a respectivului dosar, fiind deferiți justiției mai mulți inculpați, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, omul de afaceri Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar și oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritățile publice din Prahova, inclusiv CJ Prahova.

Ghiță era nemulțumit cu privire la măsurile asigurătorii dispuse de procurori asupra firmelor implicate în lanțul infracțional, el arătând că acest lucru afectează derularea lucrărilor firmelor de construcții, susțin sursele citate.

Potrivit acestora, în contextul în care ancheta avansa și era previzibil faptul că cercetările ar putea ajunge la președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, Ghiță, care este un apropiat al familiei Cosma, ar fi intervenit pe lângă procurorul Liviu Tudose, așezându-se în genunchi în fața acestuia și cerându-i să îl salveze pe „moș” (Mircea Cosma).

Liviu Tudose susține că deputatul Sebastian Ghiță se afla sub influența băuturilor alcoolice când a făcut acest gest.

La începutul lui 2014, Ghiță a intermediat o întâlnire dintre premierul de la acea vreme, Victor Ponta, și Liviu Tudose, prim-ministrul oferindu-i acestuia din urmă funcție de conducere, respectiv director al Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcție de execuție în cadrul ONPCSB. Tudose ar fi acceptat propunerea de principiu, însă ea nu s-a materializat niciodată, în condițiile în care Mircea Cosma nu a mai putut fi salvat, au mai declarat sursele.

Concret, DNA Ploiești a demarat în acea perioadă cercetările într-un dosar în care, ulterior, Mircea Cosma, fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, dar și alte persoane, între care Răzvan Alexe, au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție.

De altfel, Liviu Tudose a arătat că îl cunoștea dinainte pe Victor Ponta, fostul premier fiind invitat la o nuntă la care magistratul a fost naș, mai spun sursele citate.

În acest dosar, Ghiță este acuzat de dare de mită (două infracțiuni), folosire de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (2 infracțiuni), șantaj, cumpărare de influență și conducerea unui vehicul fără permis.

De asemenea, în aceeași speță sunt urmăriți penal fostul procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Aurelian Mihăilă, pus sub control judiciar, iar în stare de arest preventiv sunt cercetați fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Liviu Tudose, și fostul șef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Andrei Tudor