13.6 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 12:12

Victor Ponta, audiat cu avocat la DNA. Premierul e suspect de SPĂLARE DE BANI în dosarul lui Șova

spot_img

Premierul Victor Ponta a venit însoțit de un avocat pentru audieri la DNA

Ponta 3_SZ

Victor Ponta nu a făcut declarații la sosirea la DNA, a spus doar că a fost citat pentru ora 11 și nu știe în ce cauză.

Citația este semnată de procurorul care instrumentează dosarul lui Dan Șova.

Premierul a ieșit la scurt timp de la audieri și a spus că i-a fost adus la cunoștință faptul că este suspect în dosarul lui Dan Șova, referitor la contractele cu Turceni și Rovinari. De asemenea, Ponta a precizat că ancheta are legătură cu activitatea sa de avocat în cadrul firmei lui Dan Șova, din perioada 2007.

Victor Ponta a mai spus că nu a dat nicio declarație, ci va lua la cunoștință, prin avocat, de actele procurorilor, pentru a da apoi o declarație.

DNA spune că  în 2007, între societatea de avocatură „Șova și Asociații” reprezentată de Șova Dan-Coman și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, s-a încheiat o convenție de colaborare pe o perioadă nedeterminată. În convenție s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin act adițional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel. Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru. Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați.

comunicat DNA

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-a înțeles cu Dan Șova ca acesta să întocmească în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de avocatul Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.
Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.
Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București.

comunicat DNA

În perioada 11.11.2008 – iunie 2009, procurorii spun că victor Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. Mașina a fost cumpărată de firma de avocatură a lui Dan Șova, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel.

DNA cere aviz de începere a urmăririi penale pe numele premierului, pentru conflict de interese, comis în calitate de prim-ministru.

În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Șova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.

comunicat DNA

Probele administrate de DNA arată că în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Ponta a încasat lunar, sume de bani cuprinse între 7.900 lei și 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenții fictive. Apoi, mașina achiziționată în leasing de firma lui Șova și dată lui Victor Ponta, ar mai însemna alte sume de bani, în valoare de 79.641,11 lei.