17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 12:26
No menu items!

Victor Grigorescu: Facturile la electricitate vor scădea cu 8% în medie, după reducerea TVA și a tarifelor de distribuție

spot_img

Facturile la energia electrică vor scădea cu 8% în medie din ianuarie, după reducerea TVA și a tarifelor de distribuție, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

”Monitorizăm care sunt efectele scăderii TVA, inclusiv pe piața de energie electrică, unde, după reducerile operate de reglementator, există estimări pentru o scădere de 8 procente, în medie”, a spus Grigorescu, marți, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Taxa pe Valoarea Adăugată a fost redusă la 1 ianuarie de la 24% la 20%. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a diminuat cu 12% în medie tarifele de distribuție a energiei electrice de la 1 ianuarie. Aceste tarife reprezintă 40% din prețul final.

În schimb, ponderea certificatelor verzi în factură a crescut de la 35 de lei pe MWh la 43 de lei pe MWh, astfel că reducerea prețului, în final, a fost de 3,5%. Dacă nu ar fi crescut ponderea certificatelor verzi, reducerea operată de ANRE ar fi fost de 5,5%.

Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici a crescut după ce mai multe companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei părți a certificatelor verzi, pe care trebuie să le plătească restul consumatorilor. Printre aceste companii se află Alro Slatina, Arcelor Mittal Galați, Lafarge, Carpat Cement, Saint-Gobain și Azomureș.

T.S.