15.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 3:23

Victor Ciorbea este Avocatul Poporului

spot_img

Victor Ciorbea_SZ

Victor Ciorbea a fost desemnat, marți, prin vot al parlamentarilor, la conducerea instituției Avocatul Poporului.

În plenul Parlamentului au fost prezenți, la vot, 308 parlamentari PSD, UNPR, PC și UDMR, după ce deputații și senatorii PNL, PDL, PPDD și neafiliați (PMP) au părăsit sala de plen. Ciorbea a întrunit 306 voturi “pentru” și două “împotrivă”.

Potrivit Legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, Avocatul Poporului se numește în funcție cu majoritatea voturilor și senatorilor prezenți.

Astfel, din totalul de 571 de parlamentari, prezenți la vot au fost doar 308, deoarece parlamentarii  PNL, PDL, PPDD şi neafiliaţi au decis să părăsească ședința plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, în semn de protest faţă începerea cu întârziere a şedinţei.

Victor Ciorbea a fost singurul candidat pentru funcția de Avocat al Poporului, fiind propus de către grupurile parlamentare ale PSD. El va avea un mandat de cinci ani – în vigoare de la data numirii, care va putea fi reînnoit o sngură dată.

Ciorbea urmează să depună jurământul pentru funcția de Avocat al Poporului în fața celor doi președinți ai Camerelor Parlamentului, în aproximativ o săptămână, după ce se va suspenda din avocatură.

Sunt unele aspecte care ar putea fi supuse interpretărilor. Sigur, sunt tot soiul de termene prevăzute în diverse legi privind incompatibilitățile și conflictul de interese. Pentru a nu da prilejul cuiva să spună că există cea mai mică posibilitate de interpretare, voi depune jurământul și îmi voi începe efectiv mandatul după ce voi lichida absolut orice posibilitate de interpretare. Asta înseamnă circa o săptămână, maximum 10 zile. Sunt într-o fundație, în conducerea ei, în conducerea unei asociații, adică niște mărunțișuri. Evident că sunt avocat, trebuie să mă suspend din avocatură. Toate aceste demersuri vreau să le fac înainte de depunerea jurământului pentru a fi cu toate la zi.

Victor Ciorbea

 Victor Ciorbea a primit, luni, avizului Comisiilor juridice reunite pentru funcția de Avocat al Poporului.

Daniela Marinescu