14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 23:06

Victor Ciorbea: “Am decis să atac la Curtea Constituțională ordonanța privind modificarea Codurilor penale”. Reacția președintelui CCR

spot_img

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat vineri că a decis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență 13/2017 referitoare la modificarea Codurilor penale.

“Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca în câteva minute spre Curtea Constituțională a României (CCR). (…)OUG este neconstituţională în ansamblu, în opinia noastră”, a declarat vineri Ciorbea.

El a menţionat că în excepţia de neconstituţionalitate se arată că nu sunt îndeplinite criteriile privind urgenţa adoptării acestei ordonanţe, dar sunt incluse şi obiecţii cu privire la modul de legiferare în privinţa abuzului în serviciu, care discriminează între diverse acte normative şi “scoate de sub incidenţa legii penale activitatea aproape întregii administraţii din România”.

Valer Dorneanu: „Avem nişte termene. Vom acţiona în consecinţă”

“Când vom primi ultimul punct de vedere o să stabilim şi termenul de judecată. În momentul în care vom primi sesizarea, vom analiza şi vom stabili termenele potrivit regulamentului şi prevederilor constituţionale”, a declarat Dorneanu.

El a menţionat că este condiţionat de un statut care nu-i permite să facă declaraţii publice cu privire la asemenea subiect.

„Sunt preşedintele unei instituţii care are un statut. În legea sa organizatorică scrie că judecătorii nu fac declaraţii publice cu privire la asemenea subiect. Noi avem o singură presiune, a legii, a Constituţiei şi a obligaţiei de a le respecta pe amândouă. Presiunea noastră e presiunea Constituţiei, nu e o presiune, cum spune Jean Jacques Rousseau, „jugul blând al legii”. Constituţia, supremaţia ei şi legea. Aşteptăm raportul care se întocmeşte după analiză celor care întocmesc raportul”, a spus Dorneanu.

R.D.