15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 3:09

Victor Babiuc va executa pedeapsa de doi ani de închisoare în regim deschis

spot_img

Victor Babiuc va executa pedeapsa de doi ani de închisoare în regim deschis. Fostul ministru al apărării va putea să iasă la muncă din penitenciar, între anumite ore, a decis, definitiv, Judecătoria Sectorului 5.

Instanţa a admis, joi, cererea lui Victor Babiuc de executare în regim deschis a pedepsei de doi ani de închisoare, primită în dosarul privind schimbul de terenuri dintre George Becali şi Ministerul Apărării Naționale.

Victor Babiuc a contestat la Judecătoria Sectorului 5 decizia magistratului delegat pentru executarea pedepselor, instanţa admiţându-i plângerea. Decizia este definitivă, astfel că Victor Babiuc va putea ieşi zilnic din penitenciar, între anumite ore, pentru a merge la muncă.

Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, regimul deschis se aplică persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an.

Persoanele condamnate care execută pedeapsa în acest regim sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul penitenciarului, pot presta muncă şi pot desfăşura activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială în afara unităţii de detenţie, fără supraveghere.

Potrivit Codului Penal, condamnaţii bărbaţi trecuţi de vârsta de 60 de ani pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei, în cazul în care au primit o pedeapsă de cel mult 10 ani. Astfel, fostul ministru al apărării Victor Babiuc, în vârstă de 75 de ani, va putea cere eliberarea condiţionată după opt luni de închisoare.

Un alt complet de la Judecătoria Sectorului 5 a respins, marţi, cererile de executare a pedepselor în regim deschis formulate de Gigi Becali şi Dumitru Ciofllină, condamnaţi în acelaşi dosar cu Babiuc.

Andrei Tudor