23.2 C
București
luni, 4 iulie 2022 - 6:45
No menu items!

Victimele violenţei domestice vor avea dreptul la locuinţe de necesitate sau sociale

spot_img

Proiectul legislativ care acordă victimelor violenţei domestice dreptul de a avea acces la locuinţele de necesitate sau la cele sociale, a fost votat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor cu majoritate de voturi.

Legea prevede includerea victimelor violenţei domestice în categoria beneficiarilor de locuinţe sociale, pe termen lung, şi posibilitatea de acordare a locuinţelor de necesitate ca măsură temporară adiţională, la cererea acestora, pe perioada ordinului de protecţie.

Locuinţele de necesitate sunt cele prevăzute pentru victimele inundaţiilor, care nu puteau fi folosite pentru alte scopuri în cadrul legal existent, nici măcar atunci când riscul inundaţiilor nu exista. Legea nu are impact bugetar, ci include în categoria celor care au dreptul să aplice la fondul locativ existent şi victimele violenţei domestice, excluse până acum.

Potrivit USR, în 2020, poliţia a înregistrat 26.809 de cazuri de violenţă domestică. 22.864 de fapte au fost comise la domiciliu. În 2021 au fost 18.303 cazuri de pericol iminent sesizate de poliţiştii care au intervenit şi, din păcate, aproape unul din trei ordine de protecţie este încălcat, iar 84% dintre faptele de loviri sau violenţe s-au întâmplat la domiciliu. Au fost emise 10.336 de ordine de protecţie, dintre care 4.870 provin din ordine de protecţie provizorii. Faptele au fost comise atât în mediul rural cât şi în mediul urban, în proporţii aproape egale, conform unui raport al Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, bazat pe datele IGPR.

Pe parcursul primelor trei luni ale anului 2022, au fost înregistrate 328 de victime dintre care 45 de victime femei cu copii, doi copii şi 13 bărbaţi, şi s-au emis 206 ordonanţe de protecţie, 76 dintre acestea fiind încălcate de către agresor. Conform Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, în perioada 01 mai 2022 – 31 mai 2022, la linia de ajutor la nivel naţional destinată victimelor violenţei domestice, discriminării pe criteriul de sex şi traficului de persoane, au fost preluate 319 apeluri din care mai mult de jumătate (182) au fost în domeniul violenţei domestice şi au cerut şi informaţii cu privire la adăposturi.

                                                                                                                   Adina Silav