17.4 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 12:49
No menu items!

Vicepreşedinta americană merge în Polonia pentru a discuta despre avioanele MiG-29. Zelenski îndeamnă Occidentul ”să decidă cât mai repede”

spot_img

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, urmează să discute despre spinoasa problemă a livrării Ucrainei a unor avioane poloneze de tip MiG-29 de către Polonia, în cadrul unei vizite în această ţară, săptămâna aceasta, potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul administraţiei, relatează CNN.

Vizita lui Harris a fost complicată după ce Polonia a anunţat, în mod surprinzător, că vrea să-şi predea avioanele de tip MiG-29 Statelor Unite, care să le trimită apoi Ucrainei, în loc să le trimită direct în Ucraina, o iniţiativă respinsă prompt de Washington.

”Sunt multe idei pe masă. Aşa cum aţi observat din declaraţia Pentagonului, considerăm că această idee nu poate fi susţinută, dar vrem şi încurajăm cu siguranţă toţi aliaţii să prezinte idei. Iar noi rămânem într-o coordonare foarte strânsă la toate nivelurile”, declară un oficial de rang din cadrul administraţiei americane.

Potrivit acestui oficial, Harris urmează să discute cu preşedintele şi premierul polonezi această problemă, în cadrul unei vizite, joi, la Varşovia.

”Discutăm cu polonezii de ceva timp despre felul în care să asigurăm Ucrainei o asistenţă variată în domenul securităţii. iar acesta este un dialog care va continua, absolut, în cadrul vizitei vicepreşedintei Harris”, declară el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndeamnat, miercuri, Occidentul ”să decidă cât mai repede” în problema trimiterii avioanelor de tip MiG-29, relatează AFP.

”Luaţi o decizie cât mai repede, trimiteţi-ne avioane!”, a spus Zelenski. Preşedintele ucainean a făcut acest apel într-o postare pe Telegram. El a cerut o ”rezolvare imediată” a acestei iniţiative poloneze.

Kremlinul a denunţat, miercuri, iniţiativa Poloniei de a transfera avioanele de luptă poloneze  americanilor, pentru ca aceştia să le trimită apoi Ucrainei, drept un demers care ar crea un ”scenariu potenţial periculos”, relatează AFP.

Kamala Harris vine și în România

Kamala Harris efectueză un turneu în Polonia şi România într-un moment critic atât pentru Europa, cât şi pentru administraţia Biden.

Vicepreşedinta americană urmează să se întâlnească, la Varşovia, atât cu refugiaţi din calea violenţelor din Ucraina, cât şi cu diplomaţi de la Ambasada Statelor Unite de la Kiev, închisă, mutaţi în Polonia.

Kamala Harris urmează să se întâlnească, de asemenea, cu premierul canadian Justin Trudeau, care efectuează o vizită în Polonia în acelaşi timp şi să se adreseze militarilor americani şi polonezi, vineri.

Kamala Harris efectuează apoi o vizită în România, unde se întâlneşte cu preşedintele Klaus Iohannis şi personalul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

                                                                                                                    Adina Silav