10.6 C
București
miercuri, 12 mai 2021 - 6:16

Vicepremierul Ungariei promite renaționalizarea utilităților publice

Guvernul Orban nu mai vrea capital străin în domeniile strategice

semjen

Toate companiile de utilități publice ar trebui să fie renaționalizate, a declarat Zsolt Semjen, viceprim-ministru al Ungariei, într-un eveniment electoral înainte de alegerile locale de pe 12 octombrie, potrivit publicației Budapest Business Journal.

Semjen a spus că firmele străine nu ar trebui să mai aibă un cuvânt de spus în a decide ”dacă va fi căldură sau nu iarna”. Semjen este liderul Paridului Popular Creștin-Democrat (KDNP) și aliat cu Mișcarea Fidesz a premierului Viktor Orban, care și-a propus o politică economică anti-liberală și naționalistă.

Una dintre variantele vehiculate este că Guvernul de la Budapesta va înființa două companii publice non-profit – una pentru furnizarea de energie, cealaltă pentru apă și canalizare.

Semjen a subliniat că naționalizarea completă a sectorului energiei este singura cale pentru a garanta siguranța furnizării pentru ungari. Prin politica de centralizare recentă, Guvernul a reușit să reducă facturile populației, ceea ce a dus la creșterea consumului în economie.

În luna aprilie, statul ungar, prin intermediul MVM, a finalizat acțiunea de preluare a 49,83% din distribuitorul de gaze Fogaz de la compania cu capital german RWE, pe 132 mil. €. Restul de 50,17% din acțiuni se află în proprietatea municipalității din Budapesta.

Din 2010, de când a preluat din nou puterea, premierul Viktor Orban a dus o politică de readucere a statului în economie, a respins politicile formulate de FMI și Comisia Europeană și a căutat scăderea influenței băncilor străine.

În România, statul are litigii cu firmele de distribuție a energiei Enel, CEZ și E.On, care au preluat filiale locale de distribuție și nu au respectat planurile de investiții. Pe fondul unor probleme ale companiei Enel, statul român ia în calcul opțiunea răscumpărării filialei din Dobrogea, dat fiind și caracterul strategic al zonei.

V.B.