23.2 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 0:26
No menu items!

Vicepremierul UDMR, Kelemen Hunor către vicepremierul PSD, Sorin Grindeanu: „Poate fi tras la răspundere ministrul Transporturilor pentru ce cântă nașul sau călătorii în tren?”

spot_img

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a arătat marți, într-o postare pe Facebook, că cei 13 jucători ai echipei naționale de hochei care au cântat imnul secuiesc la finalul meciului cu Ungaria nu trebuie sancționați. El i-a răspuns vicepremierului PSD Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, care i-a cerut ministrului Sportului (UDMR) să ia măsuri împotriva sportivilor. „Ministrul Transporturilor, cel care a solicitat sancționarea, oare poate fi tras la răspundere pentru ceea ce cântă nașul sau călătorii în tren?”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook. 

„Sunt mândru de echipa națională de hochei a României, că a jucat la Campionatul Mondial, desfășurat weekend-ul trecut, la Ljubljana. Sunt mândru că echipa este formată 90 la sută din secui, care, împreună cu jucătorii de naționalitate română, au muncit foarte mult pentru a ajunge la acest campionat.
Nu am câștigat, însă a fost o experiență foarte bună.
Noi trebuie să mulțumim echipei și nu trebuie nimeni sancționat fără niciun temei, așa cum cere ministrul Transporturilor, pentru că s-a cântat Imnul Secuiesc.
Solicitarea de a pedepsi jucătorii selecționați pentru că au cântat acest imn – care, de altfel, s-a întâmplat după finalul meciului – nu are niciun temei. Suntem solidari cu cei care sunt atacați pe nedrept.
Ministrul Transporturilor, cel care a solicitat sancționarea, oare poate fi tras la răspundere pentru ceea ce cântă nașul sau călătorii în tren?”, a scris Kelemen Hunor pe contul său de Facebook. 
 
La rândul său, Ministrul Sportului, Eduard Novak, a precizat că hocheiștii din echipa națională nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României, la Campionatul Mondial de la Ljubljana, în condițiile în care la aceste campionate „se cântă imnul statului a cărui echipă a câștigat un meci și nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat”.
 

Novak (UDMR) a afirmat, tot într-o postare pe Facebook, că scandalul declanșat în România de incidentul de la Ljubljana „nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”.

Ministrul Sportului argumentează că, „după meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture„. „Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte”, spune Eduard Novak.

„Aș vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naționale pentru performanța de a ajunge la Campionatul Mondial.

Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiștii din echipa naționala nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana.

Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câștigat un meci și nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naționale care joacă.

După cum bine știm, din păcate, naționala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului.

În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte.

Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”.

Jucătorii de la Miercurea Ciuc și Gheorghieni care formează nucleul echipei naționale de hochei a României au cântat imnul Ținutului Secuiesc, la ultimul meci disputat la Campionatul Mondial de la Ljubljana.

Raluca Dan