6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 21:35
No menu items!

Vicepremierul Gabriel Oprea merge în zonele afectate de viituri

spot_img

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, va merge în cele mai afectate zone din județul Mehedinți: Eșelnița și Orșova

Vaideeni_Oprea4

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, merge marți în cele mai afectate zone de inundațiile și alunecările de teren provocate de ploile abundente din ultimele zile, în județul Mehedinți.

De altfel luni Gabriel Oprea a convocat o videoconferință cu prefecții din județele aflate sub avertizări Cod portocaliu și galben de inundații: Mehedinți, Timiș, Caraș-Severin, Arad și Dolj, în cadrul căreia a prezentat și un prim “bilanț” al viiturilor: un mort și doi dispăruți, drumuri naționale și cea mai importantă cale ferată care leagă Capitala de vestul țării – blocate.

Sute de pompieri, polițiști, polițiști de frontieră și jandarmi au fost mobilizați să intervină, zeci de persoane – majoritatea copii – fiind salvate din calea puhoaielor.

Marți dimineață, primarul comunei Eșelnița (județul Mehedinți), Ioan Ciuru, a declarat pentru AGERPRES că a dispus evacuarea a șase familii ale căror case au fost puternic avariate de inundații. Potrivit edilului, unele dintre aceste persoane au preferat să se ducă la rude, altele au fost transferate într-un spațiu administrat de autoritățile locale unde primesc pături și hrană. “Fiecare dintre cei aproape 1.000 de locuitori ai comunei au fost într-un fel sau altul loviți de furia torenților. Două persoane sunt date dispărute“, a precizat Ioan Ciuru.

Primarul a precizat că, din cauza unui pod rupt de viitură, atât Eșelnița, cât și celelalte localități din Clisura Dunării – Dubova, Eibenthal și Svinița – sunt izolate. Autoritățile cu responsabilități în situații de urgență acționează pentru refacerea comunicației rutiere astfel încât să se atenueze efectul inundațiilor.

Tot în județul Mehedinți, două drumuri naţionale continuau să fie închise.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, Ramona Nistor, un pod care face legătura între localităţile Orşova şi Eşelniţa s-a rupt, în cursul nopţii de luni spre marți, din cauza aluviunilor aduse de pe versanţi.

Astfel, accesul din şi către comunele Eşelniţa, Dubova şi Sviniţa este posibil doar pe Dunăre, în condiţiile în care DN 57, pe care se află podul rupt, este blocat. Tot pe DN 57 a fost rupt de ape un alt pod, în urmă cu două săptămâni, în zona Ilişova.

Și pe DN 6, traficul rutier este întrerupt în continuare între Drobeta Turnu Severin şi Orşova, în zona viaductului Vârciorova, unde luni seară cabina unei cisterne încărcată cu bitum şi un TIR au fost surprinse de aluviunile de pe versanţi, acestea fiind împinse de pe sensul de mers în parapet şi blocând drumul pe ambele sensuri.

Angajaţii de la Drumuri Naţionale au intervenit în cursul nopţii de luni spre marţi pentru ridicarea cisternei şi a autotrenului de pe carosabil, însă fără rezultat, întrucât s-au produs noi alunecări de teren.

Purtătorul de cuvînt al Poliţiei Mehedinţi, Nicolae Lohon, a declarat că marţi la faţa locului se intervine cu două utilaje, traficul între Drobeta Turnu Severin şi Timişoara fiind deviat pe DN 67 D Floreşti-Baia de Aramă-Băile Herculane.

În zona viaductului Vârciorova, coloanele de TIR-uri staţionate se întind pe o distanţă de peste doi kilometri, şoferii aşteptând reluarea circulaţiei.

R.D.