19 C
București
marți, 18 mai 2021 - 20:14

Vicepreședintele CJ Bihor și președintele UDMR Oradea, Alexandru Kiss, reținut pentru corupție

spot_img

Procurorii spun că vicepreședintele CJ Bihor, Alexandru Kiss a format un grup infracțional împreună cu mai mulți oameni de afaceri, pentru a spăla bani din contracte publice

alex kiss bihor

Firma Selina a fost acuzată, în 2013, de ministrul de atunci al Transporturilor, Dan Șova, că ar fi încercat să mituiască delegația din care făceau parte mai mulți oficiali din minister, pentru câștigarea unor contracte pentru drumuri. Beneamin Rus, patronul Selina, a negat spusele ministrului, dar Șova a făcut plângere la DNA.

Anchetatorii DNA au stabilit că din 2002-2003 și până acum, vicepreședintele CJ Bihor, Alexandru Kiss i-a ajutat pe cel puțin doi afaceriști, Beneamin Rus și Alexandru Mudura să câștige contracte cu instituția pe care a condus-o. Toate contractele CJ Bihor, indiferent că era vorba de furnizare de cărbune, de ecologizarea gropii de gunoi sau de vânzare de terenuri, treceau prin offshorurile afaceriștilor. Procurorii spun că Alexandru Kiss și oamenii de afaceri imnplicați au creat un adevărat mecanism financiar de spălare de bani.

Unul dintre acuzații din dosar, afaceristul Alexandru Mudura, fostul patron al Lotus Center, primul mall din Oradea, a murit anul trecut, la vârsta de 75 de ani. Mudura a fost în fiecare an printre oamenii de afaceri din topurile celor mai bogați români.

În perioada noiembrie 2005 – iulie 2006, inculpații Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo și Rus Beneamin au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (SELINA S.R.L. Oradea și TRAMECO S.A. Oradea) și SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul căruia a fost disimulată plata sumei de aproximativ 702.375 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlată de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la prețuri mult mai mari.

comunicat DNA

Alexandru Kiss și Beneamin Rus vor fi prezentați magistraților de la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii DNA au precizat că ancheta cuprinde și alte persoane, care vor fi chemate la audieri.