10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:54

Vicepreședintele Argentinei, audiat într-un dosar de corupție

spot_img

Boudou este suspectat că ar fi intervenit în favoarea unei companii în pragul falimentului, imprimeria Ciccone

 Amado Boudou

Vicepreședintele argentinian Amado Boudou a fost audiat luni de un judecător de instrucție într-un dosar de corupție, o premieră în Argentina pentru un vicepreședinte în exercițiu, relatează AFP.

Amado Boudou este suspectat că, pe vremea când era ministru al economiei, în 2010, ar fi intervenit în favoarea unei companii în pragul falimentului, imprimeria Ciccone, care deține monopolul emisiei de bancnote în Argentina, și că ar fi deținut acțiuni la această societate.

La ieșirea din tribunalul de la Buenos Aires, unde a petrecut luni nouă ore, vicepreședintele argentinian și-a reiterat nevinovația.

Judecătorul de instrucție va audia pe parcursul săptămânii mai mulți presupuși actori ai afacerii Ciccone, după care va dispune de un termen de zece zile pentru eventuale rețineri.

Ales în alegerile prezidențiale din 2011 împreună cu Cristina Kirchner, Amado Boudou este oficial numărul doi în stat, dar este ținut la distanță de guvernarea propriu-zisă a țării, președinta de centru-stânga preferând să se bazeze pe un cerc închis de o jumătate de duzină de consilieri apropiați, notează AFP.

Amado Boudou, de 51 de ani, de origine franceză, a fost propulsat în fruntea statului în două rânduri, urmare a intervențiilor chirurgicale și a convalescenței suferite de președintă, dar s-a mulțumit cu o activitate în principal de protocol.

Potrivit judecătorului Ariel Lijo, vicepreședintele și alte persoane citate în dosar „au achiziționat întreprinderea Ciccone Calcografica pe vremea când Boudou era ministrul al economiei (al fostului președinte Nestor Kirchner) prin intermediul societății The Old Fund, având drept scop final încheierea unui contract cu statul pentru imprimarea de bancnote și de documente oficiale”. Între timp, imprimeria a fost naționalizată.

Pe de altă parte, vicepreședintele acuză opoziția că încearcă ca prin acest caz să atace guvernului Cristinei Kirchner.

Pe lângă dosarul Boudou, președinta argentiniană ar putea avea neplăceri și din cauza unui alt caz. Justiția elvețiană a solicitat la sfârșitul lui mai de la cea argentiniană informații privind familia omului de afaceri Lazaro Baez, un apropiat al Cristinei Kirchner, după depunerea într-o bancă elvețiană a circa 22 de milioane de dolari de către societăți care au legături cu familia Baez, notează AFP.

C.A.