11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 19:51
No menu items!

Viața de lux a lui Fidel Castro

spot_img

 „Fața ascunsă a lui Fidel Castro” dezvăluie viața privată a liderului revoluției cubaneze

 fidel castro

 Fidel Castro, fostul președinte și dictator cubanez, deține numeroase iahturi și circa 20 de reședințe repartizate în întreaga insulă, potrivit unei cărți scrise de fosta sa gardă de corp, Juan Reynaldo Sanchez, informează joi ziarul spaniol ABC.

„Contrar celor declarate, el nu a renunțat niciodată la confortul capitalismului și nici nu a ales să trăiască în austeritate”, scrie Juan Reynaldo Sanchez, care timp de 17 ani a fost garda de corp a lui Castro și care face acum dezvăluiri despre viața privată a liderului revoluției cubaneze. „Iahturi luxoase și circa 20 de vile repartizate de-a lungul insulei sau partide de vânătoare în stil Ludovic al XV-lea”, în ținuturile împădurite, sunt câteva din detaliile scoase la lumină în cartea „La cara oculta de Fidel Castro” (Fața ascunsă a lui Fidel Castro), scrisă împreună cu jurnalistul francez Axel Gylden și care va apărea în librăriile franceze la 28 mai.

„El Comandante” a avut grijă să-și țină viața privată departe de ochii cubanezilor, „secretul cel mai bine păzit al revoluției”, asigură Juan Reynaldo Sanchez. Cel care l-a însoțit aproape zilnic pe Fidel, între 1968 și 1994, descrie iahtul „Aquarama II”, copiat după cel al regimului lui Fulgencio Batista (președintele Cubei între 1952-1959), având patru motoare și făcut cadou de liderul sovietic Leonid Brejnev. Ancorat în postul privat din Golful Porcilor, fiecare ieșire a sa în larg presupune o întreagă desfășurare de forțe: două nave, din care cu una dotată cu echipament medical, o patrulă militară și mai multe avioane de alertă, pentru a evita un eventual atac.

În general, iahtul „Aquarama II” este folosit la plimbări pe mare, dar și pentru a merge în insula Cayo Piedra, din sud-estul Cubei, un ”paradis al milionarilor”, unde Castro se odihnește înconjurat de lux. Reynaldo Sanchez dă de înțeles că a fost de „sute de ori” în acest mic paradis, în calitate de gardă de corp al comandantului, cu prilejul scufundărilor și partidelor de pescuit în aceste ape virgine. Când vremea era bună, Fidel și soția sa, Dalia, mergeau la fiecare sfârșit de săptămână la Cayo Piedra, dar când venea sezonul ploilor el prefera să meargă la vânătoare în pădurile din apropierea reședinței sale „La Deseada”, din provincia Pinar del Río.

Niciun cubanez de rând nu a pus piciorul pe insula lui Castro, doar un mic grup de privilegiați, aproape toți străini, au fost invitați aici. Reynaldo Sanchez amintește de fostul președinte columbian Alfonso Lopez Michelsen, de omul de afaceri francez Gérard Bourgoin — supranumit „regele cărnii de pui” — de Ted Turner, proprietarul postului CNN, sau de fostul președinte al RDG, Erich Honecker. Alți obișnuiți ai acestor locuri au fost scriitorul Gabriel Garcia Marquez și eroul revoluționar Antonio Núńez Jiménez.

Într-unul din aceste sejururi Fidel Castro i-a propus lui ‘Gabo’ să se lanseze în cucerirea președinției Columbiei cu sprjinul Cuba, dar scriitorul „a preferat să se bucure de plăcerile vieții, rămânând confortabil la marginea politicii”. Ceea ce nu a obținut de la Garcia Marquez (să aibă un pion în Columbia) a reușit câțiva ani mai târziu cu Hugo Chavez în Venezuela, scrie Sanchez, care asigură că liderul cubanez „a avut mereu privirile ațintite asupra petrolului” venezuelean. „Știa că era esențial pentru a-i finanța visul internaționalist de a se opune SUA”, subliniază el

El analizează însă și alte aspecte ale regimului comunist și dinastia familiei, continuată de fratele său Raul. Fosta gardă de corp care a ajuns până la rangul de locotenent-colonel, descrie obiceiul lui Fidel Castro de a-și înregistra toți colaboratorii și apropiații și de încercarea lui de a extinde revoluția în Nicaragua. Reynaldo Sanchez a căzut în dizgrație în 1994 pentru că a cerut să să iasă la pensie. El a fost trimis la închisoare și după numeroase peripeții a reușit să fugă, în 2008, și să se reunească cu familia lui în SUA.

C.A.