17.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 11:42

Vești din ce în ce mai proaste pentru Volkswagen

spot_img

Banca Europeană de Investiții (BEI) va verifica dacă grupul auto german Volkswagen a folosit împrumuturile acordate de Uniunea Europeană pentru a falsifica testele de poluare pentru vehiculele diesel. În funcție de rezultatul verificărilor BEI ia în calcul să ceară returnarea creditelor.

Președintele BEI, Werner Hoyer, a precizat că „BEI ar putea fi afectată de scandalul emisiilor, deoarece trebuie să îndeplinim anumite ținte de mediu cu creditele noastre”, a declarat Werner Hoyer pentru Sueddeutsche Zeitung.

Potrivit publicației, începând din 1990 și până în prezent BEI a acordat Volkswagen credite în valoare de 4,6 miliarde de euro, printre altele și pentru dezvoltarea de motoare cu emisii reduse precum și pentru construcția de facilități în America de Sud.

BEI va derula o investigație amănunțită cu privire la scopurile în care VW a utilizat fondurile și dacă va descoperi că fondurile au fost utilizate pentru alte scopuri decât cele intenționate, BEI va fi nevoită să-și pună întrebarea dacă trebuie să cerem returnarea creditelor

Werner Hoyer

Președintele BEI a subliniat că este „foarte dezamăgit” de Volkswagen.

Grupul Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, face obiectul unor investigații în mai multe țări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Banca Europeană de Investiții, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acționarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităților de creditare ale BEI este pus pe finanțarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată și coeziunea economică și socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Emanuel Stan